Dostupni linkovi

Izrael oslobodio 26 Palestinaca uoči Kerijevog dolaska



Izrael je rano jutros, u sklopu napora da se obnove bliskoistočni mirovni pregovori, oslobodio iz zatvora 26 Palestinaca koji su osuđeni za oružane napade na Izraelce.

Do oslobađanja dolazi uoči sutrašnje posjete američkog državnog sekretara Džona Kerija (John Kerry), sa kojim su se izraelske vlasti proljetos dogovorile da oslobode 104 Palestinca koji su dugo u zatvoru, kako bi pregovori bili obnovljeni.

Autobusi sa oslobođenicima napustili su zatvore pred zoru, a njihovi putnici su na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze dočekani kao heroji.

Palestiski zvaničnici i rodbina stajali su u redovima da se pozdrave sa njima. Palestinski predsjednik Mahmud Abas čekao je cijelu noć u svom sjedištu u Ramalahu da se susretne sa oslobođenim zatvorenicima.

Abas je u govoru pred hiljadama sunarodnika obećao da će nastaviti s pritiskom da se oslobode svi Palestinci koji su dugo u zatvoru ili su bolesni. "Nećemo potpisati mirovni sporazum sa Izraelom dok svi zatvorenici ne budu oslobođeni", rekao je palestinski predsjednik.

U Izraelu je, pak, ovo oslobađanje dočekano na nož. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izložen je oštrim kritikama sa svih strana zbog tog poteza.
XS
SM
MD
LG