Dostupni linkovi

Stotine uhapšenih prije izbora u Bangladešu


Policija u Bangladešu uhapsila je u subotu stotine pristalica opozicije, a glavni grad je praktično odsječen od ostatka zemlje uoči masovnih demonstracija koje će u nedjelju biti održane u Dacci protiv općih izbora 5. januara.

Liderka opozicije Haleda Zia najavila je u petak da će se održati demonstracije protiv izbora koje opozicija bojkotora uprkos zabrani okupljanja.

Više od 750 osoba uhapšeno je u petak i subotu u glavnom gradu i okolini, a nekoliko desetaka je uhapšeno za vrijeme pretresa vozova koji su se kretali prema Dacci, izjavili su policijski zvaničnici za AFP.

- Nadam se da će te se pridružiti našem skupu i ukloniti sve prepreke na našem putu kako bismo spasili demokraciju -kazala je u petak bivša premijerka Zia u videoporuci objavljenoj odmah poslije zabrane skupa.

Liderka opozicije je ovaj video postavila na internet u svom stanu u Dacci, u kojem je "virtuelno u kućnom pritvoru" od srijede, saopćila je njena stranka Bangladesh Nationalist Party (BNP).

Policija je zabranila demonstracije u nedjelju iz straha od nasilja.

BNP i još 20 opozicionih stranaka saopćili su da će bojkotirati izbore 5. janaura. Oni već nekoliko mjeseci traže uspostavljanje tehničke vlade koja bi nadgledala izbore, ali premijer Šejh Hasina to odbija.
XS
SM
MD
LG