Dostupni linkovi

Njujork: tablet najčešći poklon za djecu



Tablet računari će, kako se očekuje, ove godine biti najčešći novogodišnji poklon za djecu, a proizvođači ovih uređaja plasirali su na tržišta tablete posebno dizajnirane za najmlađe, prenose agencije.

Stručnjaci, međutim, ukazuju da nema dokaza da vrijeme provedeno pred ekranom, bilo televizora ili tableta, pruža bilo kakvu obrazovnu ili razvojnu korist za bebe i mlađu djecu.

Umjesto toga, oni oduzimaju vrijeme aktivnostima koje promovišu razvoj mozga, poput običnih igračaka i interakcije sa odraslima.

Eksperti, takođe, upozoravaju da se previše vremena provedenog pred ekranom može povezati sa problemima u ponašanju i usporiti razvoj kod starije djece.

Naučnici smatraju da ovi uređaji mogu biti korisni ukoliko obrazovne igre i aplikacije angažuju dijete na interakciju, ali su i upozorili da je, ako dijete na njemu samo gleda video snimke, to isto kao da gleda televiziju.

Američka akademija pedijatara preporučuje da djeca starija od dvije godine ne bi trebalo da gledaju televiziju ili video snimke na tabletima više od dva sata dnevno.
XS
SM
MD
LG