Dostupni linkovi

Ukrajina zabranila ulazak Gruzijcima, Amerikancima i Srbinu



Više državljana Gruzije, nekoliko državljana SAD i jedan građanin Srbije su među 36 stranaca kojima je Ukrajina zabranila ulaz u zemlju zbog sumnji da "destabilizuju"
situaciju, navodi danas list Komersant Ukrajina.

Na spisku zabranjenih je bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili i još 29 državljana Gruzije, pet Amerikanaca među kojima su Brajan Fink, Majron Vasilik i Aleksander Rot, kao i državljanin Srbije Marko Ivković, piše list.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova i Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) odgovorili su na zahtev poslanika vladajuće Partije Regija Olega Carjeva da se ovim osobama zabrani ulaz u Ukrajinu jer se sumnja "da su savetovale ukrajinsku opoziciju kako destabilizovati situaciju u zemlji", dodaje Komersant.

Za Marka Ivkovića Carjev kaže da je "sa timom Srba organizovao revoluciju protiv Slobodana Miloševića" i da se zalagao za sličan scenario u Ukrajini, prenosi ukrajinski Komersant.

Bivši gruzijski predsednik MIhail Sakašvili došao je na vlast posle Revolucije ruza 2003. godine, a bio je u Ukrajini početkom decembra da razgovra sa vođama opozicije i obratio se demonstrantima u centru Kijeva.
XS
SM
MD
LG