Dostupni linkovi

Tači, Dačić i Ešton predloženi za Nobelovu nagradu



Vođa albanskog Kokusa u američkom Kongresu Eliot Engel, član ovog kokusa Robert Ederholt (Aderholt), kao i dvoje kongresmena iz srpskog Kokusa Ted Po (Poe) i Emanuel Kliver (Cleaver), predložili su predsednike Vlada Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivicu Dačiča, te vidoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashotn) za Nobelovu nagradu za mir 2014. godine zbog, kako se ističe “njihove ključne uloge u normalizaicji odnosa između Srbije i Kosova”.

U obrazloženju se navodi da Briselski sporazum, potpisan u aprilu ove godine koji su potpisali Dačić i Tači uz posredovanje Eštonove nakon višemesečnih mukotrpnih pregovora, “predstavlja dramatičnu i istorijsku prekretnicu i za Srbiju i za Kosovu – kao i za turbulentni balkanski region u celini”.

U obrazloženju se dalje ističe da su oba premijera pokazala izuzetnu posvećenost, hrabrost i viziju u raskidanju sa prošlošću i pronalaženju puta za bolju budućnost.

Istovremeno, baronesa Ešton je pokazala izuzetno liderstvo, posvećenost i istrajnost, pomažući da se postigne konsenzus između dve strane, navode četiri američka kongresmena.
XS
SM
MD
LG