Dostupni linkovi

Dačić:Dogovor sa Rusima oko novca za preduzeće Južni tok



Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se sa predsednikou uprave Gasproma Aleksejom Milerom dogovorio da ruska strana pozajmi Srbiji 75 miliona evra za
osnivački ulog u preduzeću Južni tok Srbija.

Dačić je novinarima u Beogradu kazao da je ostalo još da se u januaru sa ruskom stranom postigne dogovor o tome koliki deo novca od tranzitnih taksi za prenos gasa Južnim tokom kroz Srbiju će ići na otplatu kredita i u kojem periodu.

Gradnja deonice međunarodnog gasovoda Južni tok u Srbiji počela je 24. novembra i trebalo bi da bude završena za dve godine.

Vrednost tod dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.

Ranije je bilo dogovoreno da Srbijagas i Gasrpom obezbede po oko 250 miliona evra za prvu fazu finansiranja projekta.

Iz Srbijagasa je rečeno da će to javno preduzeće dobiti od ruskog Gasproma kredit od oko 175 miliona evra za finansiranje gradnje deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju, kamata će biti 4,25 odsto godišnje, uz grejs period do početka funkcionisanja gasovoda.

Preostali novac biće obezbeđen kroz projektno finansiranje.

Gasovod Juž tok trebalo bi da dovede ruski gas do kupaca u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije. Vrednost projekta je oko 16 milijardi evra, a isporuke gasa bi trebalo da počnu 2016.
XS
SM
MD
LG