Dostupni linkovi

Poljaci pišu Kameronu - uvećavamo vaš BDP, a ne svoj



Poljski evroposlanik Pavel Koval u otvorenom pismu britanskom premijeru Dejvidu Kameronu poručio je da bi bilo bolje da čestita poljskim gastarbajterima u Britaniji nego što ih kritikuje, zato što će u narednih sedam godina njihov rad uvećati britanski BDP za 63,7 milijardi evra.

On je upozorio britanskog premijera da bi mu bilo zato bolje da Poljacima čestita Božić nego da ponavlja kritike odluke britanskih vlasti da otvori vrata slobodnog zapošljavanja i naseljavanja građanima 10 novih članica koje su u Evropsku uniju ušle 2004. godine.

"Mnoga istraživanja pokazuju da su u Veliku Britaniju otišli oni najsposobniji, najmobilniji i najviše željni uspeha među Poljacima. Trebalo bi da se radujete da zahvaljujući njima vaša zemlja postaje konkurentnija. Zahvaljujući radu Poljaka uvećava se britanski a ne poljski BDP", napisao je Koval.

Poljski evroposlanik dodao je da je oko pola miliona Poljaka gastarbajtera koji su u periodu od 2004. do 2009. godine zaposlenje potražili u Velikoj Britaniji uvećali tamošnji BDP za 0,38 odsto.

Među Poljacima je pravu lavinu negativnih komentara izazvala Kameronova nedavna izjava da je bilo pogrešno otvoriti tržište rada građanima iz novih članica EU nakon čega je usledilo masovno useljavanje u Veliku Britaniju.

Takođe i zahtev britanskog premijera da se, pre nego što se u Uniju prime zemlje kao što su Srbija i Albanija, nađe mehanizam da im se ograniči sloboda zapošljavanja dok se stare članice ne uvere da neće biti masovne imigracije.
XS
SM
MD
LG