Dostupni linkovi

Mušarafu zabranjeno putovanje u inostranstvo



Sud u Pakistanu saopštio da ne može da ukine zabranu putovanja bivšem predsedniku generalu Pervezu Mušarafu (70), dan uoči početka suđenja zbog izdaje.

Mušarafov advokat poslao je peticiju Višem sudu u Karačiju da se ukloni ime bivšeg predsednika sa "crne liste" osoba koje putuju u inostranstvo, tako da može da napusti zemlju radi posete bolesnoj majci u Dubaiju, prenela je agencija AFP.

Sud je odgovorio da je vlada donela odluku o zabrani putovanja i da ona mora da odluči da li će je ukinuti ili ne i zatražila od advokata da se obrati vladi.

Mušaraf je suočen za nizom krivičnih predmeta koji se odnose na period njegove vladavine od 1999. do 2008. godine, uključujući i ubistvo premijerke Benazir Buto 2007. godine.

U četiri glavna predmeta odobrena mu je kaucija, ali je i dalje ostao pod stražom na svom imanju u predgrađu Islamabada zbog pretnji talibanskih pobunjenika.

To će biti prvi put u istoriji Pakistana da se bivšem vojnom lideru sudi za izdaju.

Mušarafovi advokati su suđenje za izdaju označili kao politički motivisano i zatražili su od Ujedinjenih nacija da intervenišu.
XS
SM
MD
LG