Dostupni linkovi

Oslobođena i druga članica Pusi Rajot



Nadežda Tolokonikova je druga članica pank benda Pusi Rajot koja je danas oslobođena, nakon što je jutros iz zatvora izašla Marija Aljohina na osnovu ukaza o amnestiji koji je ranije doneo predsednik Vladimir Putin.

Aljohina je izjavila da “to nije amnestija nego skrnavljenje”. Njih dve su osuđene na dvogodišnju kaznu zatvora zbog protesta grupe protiv Putina u glavnoj moskovskoj crkvi. Aljohina (25) je međutim danas izjavila da je potez Kremlja urađen samo radi publiciteta, dodavši da bi više volela da je ostala u zatvoru, navodeći da se ta amnestija odnosi samo na mali deo zatvorenika.

“Mislim da ova amnestija ne predstavlja humanitarni čin, već da je svrha toga čist publicitet. Da sam imala izbor da odbijem da budem amnestirana, uradila bih to”, istakla je Aljohina.

Aljohinoj i Tolokonjikovoj zatvorske kazne ističu u martu, ali su amnestirane na Putinov predlog, jer su, kako je obrazloženo, obe majke male đece. Treća članica benda Jekaterina Samucevič je oslobođena početkom ove godine pošto je uložila žalbu na presudu.

Osim članica "Pusi rajot”, Putin je krajem prošle sedmice pomilovao i bivšeg ruskog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, kao i 30 aktivista "Grinpisa", koji su bili u pritvoru zbog protesta na naftnoj platformi u severnom delu Barencovog mora.
XS
SM
MD
LG