Dostupni linkovi

EU upozorava Italiju zbog očajnih uslova imigranata



Evropska komisija osudila je danas "užasne uslove" za imigrante na italijanskom ostrvu Lampeduzi i zapretila uvođenjem sankcija Rimu.

"Otvorili smo istragu oko užasnog postupanja u mnogim prihvatnim centrima, uključujući na Lampeduzi i nećemo oklevati da pokrenemu kaznenu proceduru", rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem u poruci na njenom Tviter nalogu.

Ona je reagovala na snimke prikazane na italijanskoj televiziji o očajnim uslovima imigranata u prihvatnim centrima na ostrvu Lampeduza.

Više od 300 osoba se udavilo početkom oktobra kada se potpio njihov brod kod obala Lampeduze, prvog kopna EU do koga dolaze imigranti iz severne Afrike.

EU, užasnuta dramom, je posle toga izdvojila 30 miliona evra za pomoć italijanskim vlastima da se suoče sa prilivom imigranata.

U televizijskoj reportaži pokazano je kako su imigranti primorani da se skinu i da čekaju u redu da bi dobili tretman protiv šuge. Snimci su šokirali italijanske vlasti a premijer Enriko Leta obećao je istragu i kazne.
XS
SM
MD
LG