Dostupni linkovi

Merkelova pred trećim mandatom



Nemački predsednik Joahim Gauk predložio je Angelu Merkel za novog kancelara, koja danas u Bundestagu, po treći put, treba da bude izabrana za kancelara.

U Nemačkoj se, prema Ustavu iz 1949, napisanom uz živo sećanje na strahote Drugog svetskog rata, niko na visokoj funkciji, ni predsednik države, ni savezni kancelar (šef Savezne vlade) ne mogu birati direktnim glasanjem građana, već samo u parlamentu.

Ustav predviđa da se najduže svake četvrte godine raspisuju savezni izbori na kojima građani ove 82-milionske nacije odlučuju o svojim predstavnicima u Bundestagu, kako Nemci zovu donji dom saveznog parlamenta. Jedan od osnovnih zadataka Bundestaga je izbor saveznog kancelara (ili, kako u inostranstvu jednostavno kažu - kancelara), političara koji u političkom životu Nemačke "igra" glavnu ulogu i predstavlja centar moći i odlučivanja.

Da bi Merkelova bila izabrana za kancelara, potrebno je da dobije takozvanu "apsolutnu kancelarsku većinu", koja u ovom, 18. sazivu Bundestaga, iznosi 316 glasova od ukupno 631 poslanika. Njeni demohrišćani, koji su najjača parlamentarna frakcija, imaju čak 311 poslaničkih mesta, a socijaldemokrate, druga po snazi partija 193 poslanika, tako da je za Merkelovu "kancelarska većina" od 316 glasova potpuno sigurna.
XS
SM
MD
LG