Dostupni linkovi

Makedonija ostaje bez pregovora


Ministri inostranih poslova Evropske unije ne sugerišu početak pregovora o priključivanju sa Makedonijom, stoji u nacrtu zaključaka Evropskog saveta usvojnom nakon debate vođene prošle sedmice, a kako su potvrdili izvori RSE.

Uzimajući u obzir prošlogodišnja događanja u makedonskom Parlamentu, ministri konstatuju duboku političku podeljenost u toj državi, te ukazuju na nužnost konstruktivnije politike u nacionalnom interesu. Ponavljaju se i ocene Evropskog saveta iz juna 2008. godine u kojima se insistira na održavnju dobrosusedskih odnosa. S tim u vezi se ponavlja nužnost usaglašenog i međusobno prihvatljivog rešavanja pitanja imena države, u okviru procesa koji se vodi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Podvlači se da je reč o pitanju od suštinskog značaja, na kome treba raditi do konačnog usaglašavanja. U smislu održavanja dobrosusedskih odnosa Savet pozdravlja kontinuirane kontakte na visokom nivou između Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije I Bugarske, i nada se pretakanju ovih diskusija u konkretne akcije i rezultate.

Navodi se i da Skoplje mora obratiti posebnu pažnju na razvoj nezavisnog pravosuđa, pitanje borbe protiv korupcije i organizovnog krimnala i pitanje nezavisnih medija. Precizira se i da će se Savet vratiti ovom pitanju u 2014. Godini, kada će, pre svega, biti razmotreni iskoraci na normalizaciji odnosa Skoplja sa susednim državama.
XS
SM
MD
LG