Dostupni linkovi

Brisel: Beograd i Priština bez dogovora o pravosuđu pred odluku o datumu


Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači u Briselu 13. decembra 2013.
Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači u Briselu 13. decembra 2013.
U Briselu je u petak bez dogovora završena još jedna runda dijaloga premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, koja je bila posvećena provođenju dela Briselskog sporazuma o pravosuđu, javio je dopisnik RSE Rikard Džozviak.

Tači je izjavio kako je sastanak bio konstruktivan, ali da ipak očekivanja nisu ispunjena:

"Očekivali smo da će biti postignut dogovor oko jedinstvenog pravosudnog sistema, ali to se nije dogodilo. Jedinstveni pravosudni sistem u skladu sa zakonima Kosova. Ekspertske grupe će nastavit rad kako bi našli rešenje za tehnička pitanja koja nisu rešena. Nastavljamo raditi kako bi postigli sporazum", izjavio je Tači, napustivši mesto sastanka vidno nezadovoljan.

"Ovo je bio jedan taktički potez Prištine, koja smatra da taj osnovni sud treba da pokriva sedam opština. Mi smo se kretali ka tome da ako treba da bude jedan sud, onda treba da postoji u dve zgrade, jedna u severnoj, jedna u južnoj Mitrovici. Mislim da svako drugo rešenje nije realno i nije praktično", rekao je Dačić, te naveo da je to jedino pitanje u kojem nije napravljen očekivani napredak.

Srpski premijer potvrdio je da se on i kosovski premijer narednih dana neće više sastajati.

"Probaće radne grupe da naprave taj dogovor sutra ili prekosutra. Već od ponedeljka počinje ta procedura sednice odgovarajućeg komiteta Evropske unije i 19. i 20. sednica Evrpskog saveta", rekao je Dačić.

On je naveo da kosovski i srpski tim čeka još mnogo posla, te da su već zakazani sastanci vezani za implementaciju u oblasti telekomunikacije i energetike za sredinu januara.

"Rad se nastavlja na brojnim pitanjima, i sve će biti rezimirano. Izvještaj visoke predstavnice je u pripremi i biće predstavljen početkom naredne sedmice ministrima Evropske unije", kazala je nakon sastanka Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

Ešton se sastala se u petak najpre sa beogradskim timom u kojem je bio i vicepremijer Aleksandar Vučić, nakon čega je usledio razgovor sa kosovskim predstavnicima, a zatim i zajednički sastanak.

(VIDEO: Beogradski tim po dolasku na novu rundu dijaloga)


Dijalog se odvijao samo nekoliko dana uoči odluke Evropskog saveta o zakazivanju prve međuvladine konferencije Srbije i EU, a koja zavisi od izveštaja Eštonove, tako da se ova runda ocenjuje kao ključna.

U razgovoru za RSE poslanik u nemačkom Bundestagu Peter Bejer izjavio je da Nemačka od nove runde dijaloga očekuje postizanje dogovora o pravosuđu.

"Poslednje, najveće pitanje koje je još otvoreno u vezi sa primenom Briselskog sporazuma je pravosuđe. Od dve strane, Beograda i Prištine očekujemo rešenje u petak i to je ono što smo poručili. Kao što znate, to će uticati na odluku koju treba da donesemo na Samitu šefova država i vlada 20. decembra, kada se odlučuje o konkretnom datumu otvaranja pregovora Srbije i EU."

Portparol Maja Kocijančič navela je da je u petak na marginama razgovora potpisan dogovor o saradnji između Srbije i Evropske odbrambene agencije, kao i sporazum između privrednih komora Srbije i Kosova i Evropske komore koja je posredovala u kontaktima dve strane.

"Mislim da je potpis ovog sporazuma jasan signal da biznisi i na jednoj i na drugoj strani podržavaju normalizaciju odnosa i da žele da rade zajedno", navela je ona.

U četvrtak je predsednica Kosova Atifete Jahjaga u svom godišnjem obraćanju građanima i poslanicima naglasila da je sprovođenje Briselskog sporazuma od izuzetnog značaja, kao i da treba da ga nadgledaju Evropska unija i SAD i da njegovo sprovođenje treba biti uslov za evrointegracije Srbije.

"Otvaranje svakog poglavlja pregovora za članstvo Srbije u Evropskoj uniji bi trebalo da se proceni na osnovu učinjenih koraka na putu sprovođenja Sporazuma sa Kosovom“, kazala je Jahjaga.
XS
SM
MD
LG