Dostupni linkovi

Jahjaga: Usloviti integraciju Srbije u EU sprovođenjem Briselskog sporazuma


Presednica Kosova u obraćanju Parlamentu
Presednica Kosova u obraćanju Parlamentu
Uslovljavanje integracije Srbije u EU sa sprovođenjem briselskog sporazuma, poziv mladima da ne odlaze u rat u Siriju, okončavanje trenda kvalifikacije Kosova kao korumpiranje zemlje sa organizovanim kriminalom, te rad na stvaranju povoljnijih uslova za strane investicije, neke su od poruka godišnjeg govora predsednice Kosova Atifete Jahjaga održanog u četvrtak u Skupštini Kosova.

U godišnjem obraćanju građanjima i poslanicima Skupštine Kosova, predsednica Atifete Jahjaga je kazala da je Kosovo dokazalo da je posvećenu miru i stabilnosti, nastojeći da prevaziđe razlike prošlosti uz primere za izgradnju međususedskih odnosa.

Navodeći da nije bilo lako da se definišu izazovi, obzirom da ratne rane na Kosovu još nisu izlečene jer posledice rata nisu prevaziđene, Jahjaga je naglasaila da je dijalog ipak jedini način za uspostavljanje mira i stabilnosti, te da je Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije jedini način za kretanje napred, integraciju zemlje i očuvanje celovitosti.

Ona je je dodala da je sprovođenje sporazuma od izuzetnog značaja te da sprovođenje trebaju nadgledati Evropska unija i SAD-a, a sprovedba treba biti i uslov za integraciju Srbije.

"Sporazum podrazumeva stabilnost i ustrajnost u Jugoistočnu Evropu jer garantuje pravnu državu. Stoga, tražimo da Sporazum za normalizovanje odnosa i njegovo potpuno sprovođenje putem muđunarodnog nadgledanja ovog procesa služi kao uslovlavanje za evropsku integraciju Srbije. Otvaranje svakog poglavlja pregovora za članstvo Srbije u Evropsku uniju, bi trebalo da se oceni sa učinjenim koracima na putu sprovođenja Sporazuma sa Kosovom“, kazala je Jahjaga.

Pružajući ruku saradnje srpskoj zajednici na jugu i severu Kosova, institucije imaju za odgovornost da pomognu toj zajednici da živi u jednoj sredini gde se poštuje red i zakon, da se oslobodi straha od kriminalaca koji su profitirali na njihovu štetu, i da se rukovode od lidera koji predstavljaju njihovu volju, navela je Jahjaga, poručujući na srpskom jeziku:

„Mi dokazujemo da je moguće da zajedno izgradimo našu budućnost. U ovoj našoj jedinstvenoj zemlji, mi ravnopravni građani bez obzira na našu nacionalnu ili versku pripadnost, odgovorno težimo ka evropskim integracijama.“

Ona je i dodala da je Kosovo zemlja gde se sprovodi ustavnost, te da opštine mogu pomagati jedna drugu, ali bez ometanja demokratskog funkcionisanja ili stvaranja posebnih vlasti.

Predsednica Kosova je kazala da je bitan zadatak izgradnja ustrajne, nekorumpirane države gde je vladanje zakona osnov demokratije. Ona je dodala da su stvoreni mehanizmi za suzbijanje negativnih fenomena u društvu, da je doneto i usvojeno moderno zakonodavstvo i da se treba pokazati efikasno sprovođenje zakona.

„Trebamo okončati trend kvalifikacije naše zemlje kao jedne korumpirane zemlje sa organizovanim kriminalom, jer ne želimo da gledamo kako iščezavaju mogućnosti stranih investicija, onemogućavajući naš ekonomski razvoj. Trebamo prekinuti ovaj trend jer ne želimo da gledamo kako naši mladi beže iz zemlje u potrazi za boljim životom, izlažući svoj fizički opstanak opasnosti, postajući plen organizovanih kriminalnih grupa koje ih transportuju iz svoje zemlje. Svako novo radno mesto zavisi od naše snage da zaustavimo korupciju i organizovani kriminal“, kazala je Jahjaga.

Ona je takođe poručila da Kosovo treba da sačuva laički karakter države onako kako je utvrđeno Ustavom. Time, dodala je ona, ne traži se promena verskog ubeđenja ali država i vera trebaju biti jasno izdvojene jer će jedino takvo načelo očuvati međuversku toleranciju.

Jahjaga je poručila da građani Kosova ne trebaju učestvovati u bilo kojem ratu, bilo gde na svetu, bilo zbog ideologije ili materijalnih dobara.

„Ne možemo dozvoliti učestvovanje naših mladih u ratovima vani, kao deo radikalnih i ekstremnih grupa, čiji ciljevi nemaju ništa zajedničkog sa ciljevima demokratskog sveta i za uspostavljanje univerzalnih ljudskih prava u zemljama koje teže ka slobodi i demokratiji i koje se bore protiv diktatura. Mi smo mala zemlja da bi smo podneli posledice ekstremizma bilo koje vrste, ali smo jedna zemlja jasno i potpuno na strani demokratskih snaga u svetu koje žele uspostaviti mir i ukloniti diktatore“, kazala je Jahjaga.

Jahjaga je istakla da je Kosovo tokom godine, uprkos svetske finansijske i ekonomske krize, očuvalo stalni ekonomski rast, ali je potrebno više rada na stvaranju povoljnijih uslova za inostrane investicije i njihovu zaštitu.

Infrastrukturni projekti i autoputevi pružaju veće mogućnosti u zemlji, ali Kosovo se i dalje suočava sa velikom stopom nezaposlenosti, siromaštva, niskom proizvodnjom, velikom stopom uvoza. Privatizacija, iako ponekad bolna, neophodan je proces za održiv razvoj, poručila je predsednica Kosova.
XS
SM
MD
LG