Dostupni linkovi

Dovršen iskaz zadnjeg svjedoka optužbe, najviše riječi o Arkanu


Ratko Mladić u sudnici 12.12.2013.
Ratko Mladić u sudnici 12.12.2013.
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dovršen je dokazni postupak haškog tužiteljstva u vezi optužbi za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Kao zadnji svjedok optužbe, višednevno svjedočenje dovršio je Rene Tunens (Reynaud Theunens), belgijski vojni analitičar, koji je za potrebe tužiteljstva napravio izvještaj o aktivnoj zapovjednoj ulozi generala Mladića nad srpskim snagama. U zadnjem dijelu njegovog iskaza najviše je bilo riječi o Željku Ražnjatoviću Arkanu, zapovjedniku specijalne jedinice MUP-a Srbije, koja je prema nalazu svjedoka Tunensa potčinjavana srpskim vojnim snagama, prvo u Hrvatskoj, a kasnije u Bosni i Hercegovini.

Prema proučenim vojnim dokumentima i zapovjedima iz ratnog vremena, Arkanovci su korišteni za napade na nesrpske civile tijekom rata, na čijem su kraju upotrebljeni za zastrašivanje srpskih boraca iz pozadine. Odnosno odvraćanje od dezerterstva.

„Zatim se dalje u naredbi govori da će se s tim početi – odmah. Obično vojna policija uhićuje dezertere. Očito nije bilo dosta vojne policije. Arkan se mogao koristiti za takve aktivnost. On je mogao biti poslat u pozadinu i sama činjenica da je on tamo bio sa svojim ljudima imala je zastrašujuću ulogu“, pojasnio je primjer zajedničkog djelovanja srpskih snaga analitičar Tunens.

Tunens je ponovio sudu kako je Arkanova jedinica osnovana od tajne policije Srbije DB-a (Državna bezbjednost), nakon čega je na hrvatskom ratištu stavljena pod zapovjedništvo Jugoslavenske narodne armije (JNA) 1991.godine, a nakon toga na bosanskohercegovačkom ratištu pod zapovjedništvo Vojske Republike Srpske. Obrazac djelovanja je bio isti, o čemu je svjedok predočio više pronađenih zapovjedi.

„I vidimo da postoji dogovor između Glavnog štaba (VRS) i MUP-a o tome – kako koristiti Arkana“, zaključivao je svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:41 0:00
Direktan link

Osim angažiranja snaga iz Srbije na hrvatskom i bosanskohercegovačkom ratištu, Tunens je sudu prikazao i povezanost generala Mladića i srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Pogotovo u pritiscima prema političkim vođama bosanskih i hrvatskih Srba tijekom međunarodnih pregovora.

„Moje gledište da glasi da je dokument u kojem general Mladić objašnjava – kako bi Vensov plan bio koristan i koliko je bitno da se taj plan strogo poštuje – da je to dio kampanje koju je provodio gospodin Milošević kako bi ubijedio krajiške Srbe da prihvate plan“, pojasnio je Tunens.

Dovršetkom iskaza 164.og po redu svjedoka optužbe, dovršen je i dokazni postupak tužiteljstva. On će se jedino ponovno otvoriti u proljeće 2014.godine kako bi se uvrstili u dokaze i nalazi istrage nedavno pronađene prijedorske masovne grobnice Tomašica.

Prije svog dokaznog postupka, obrana generala Mladića je najavila kako će zatražiti oslobađanje svog klijenta na polovici suđenja, a rasprava o tom zahtjevu održati će se u prvom dijelu iduće godine.

Na kraju administrativne rasprave predsjedavajući sudac Alphons Orie poželio je svima sretne zimske i božične blagdane te završio raspravu (sine diem):

(VIDEO: Dokumentarni film CNN-a o Arkanu i njegovoj ratnoj ulozi)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG