Dostupni linkovi

U Kijevu sukob prosvjednika i policije - ima ozlijeđenih



Na kijevskom Trgu neovisnosti sukobili su se prosvjednici i policija, ima i ozlijeđenih. Specijalna policija pokušava uhititi prosvjednike nakon što je uspostavila nadzor nad dijelom trga koji su zauzeli. Policija u crnim kacigama ušla je na trg i uništila barikade koje su prosvjednici podignuli prije deset dana, prenosi HINA.

Na jednoj od ulica prema trgu dio prosvjednika uspio je zadržati jedinice specijalne policije od dolaska na trg. Policijske snage odgurale su prosvjednike do pozornice koju su ranijih dana koristili oporbene vođe za pozive na ostavku vlasti ali još nije pokušala srušiti šatore koje su podigli prosvjednici.
S pozornice svećenici vode molitve i pozivaju policiju da ne koristi nasilje a u daljini se čuje zvuk crkvenih zvona kao u davna vremena kad su označavala opasnost.

Ukrajinska pjevačka zvijezda Ruslana pozvala je megafonom policiju da ne napada prosvjednike. Potez je izazvao osudu SAD-a i Europske unije.

'SAD izražava gnušanje odlukom ukrajinskih vlasti da na mirne prosvjede na kijevskom majdanskom trgu odgovori specijalnom policijom, buldožerima i pendrecima umjesto da poštuje demokratska prava i ljudsko dostojanstvo', priopćio je američki državni tajnik John Kerry.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton, koja je u Kijevu i trebala bi se susresti s predsjednikom Viktorom Janukovičem priopćila je kako s velikom tugom gleda na policijsku upotrebu sile. Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič već je tri tjedna suočen s masovnim prosvjedima nakon odluke da odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom.
XS
SM
MD
LG