Dostupni linkovi

Nobelove nagrade znaku sjećanja na Nelsona Mendelu



U Stokholmu je sinoć organizovana svečanost dodjele Nobelove nagrade za književnost, medicinu, hemiju, fiziku i ekonomiju, koja je protekla u znaku sjećanja na Nelsona Mendelu. Ceremonija je tradicionalno održana u Koncertnoj dvorani Stokholma na godišnjicu smrti osnivača prestižnih priznanja Alfreda Nobela /1833-1896/.

Švedski kralj Karl Šesnaesti Gustav uručio je nagrade ovogodišnjim dobitnicima. Nobelova nagrada sastoji se od zlatne medalje, diplome i čeka na osam miliona švedskih kruna /1,22 miliona dolara/. Nakon uručenja nagrada, laureatima je priređen banket u prisustvu kraljevske porodice i 1.300 zvanica.

Prije dvadeset godina Nelson Mendela je zajedno sa južnoafričkim predsjednikom Frederikom de Klerkom primio Nobelovu nagradu za mir. "

Mendela je bio otelotvorenje borbe za slobodu, demokratiju i humanizam, i bio jedan od najvećih državnika našeg doba", izjavio je Karl-Henrik Heldin, predsjednik Upravnog odbora Nobelove fondacije.

Norveški Nobelov komitet uručio je danas u Oslu Nobelovu nagradu za mir Organizaciji za sprečavanje širenja hemijskog oružja.
XS
SM
MD
LG