Dostupni linkovi

Razgovori o rešavanju krize u Ukrajini


Kijev
Kijev
U Ukrajini novi pokušaji u rešavanju političke krize u kojoj se nalazi ta zemlja.

Dok hiljade demonstranata protestuje zbog odluke predsednika Viktora Janukoviča da odloži potpisivanje dugoočekivanog sporazuma sa Evropskom unijom, šefica diplomatije EU Ketrin Ešton stigla u dvodnevnu posetu ukrajinskoj prestonici Kijevu kako bi pomogla u pronalaženju rešenja.

Nakon sastanka sa Janukovičem, njena portparolka Maja Kocijančič napisala je na tviteru da je održan veoma bitna sastanak na kojem su razmatrana "relevantna pitanja".

Ešton je posle razgovora sa Janukovičem posetila kijevski Trg nezavisnosti koji je centrar skoro tronedeljnih protesta, a potom je održala sastanke i sa čelnicima opozicije.

Ukrajinski predsednik je u međuvremenu o istoj temi razgovarao sa tri bivša šefa države Leonidom Kravčukom, Leonidom Kučmom i Viktorom Juščenkom i ranije saopštio da je prihvatio plan o održavanju okruglog stola na kome bi učestvovali predstavnici opozicije.

Janukovič je govoreći na televiziji, nakon više od dve sedmice uličnih pro-evropskih protesta, izjavio je da za Kijev nema druge alternative, osim obnove trgovinskih odnosa sa Moskvom.

“Ne možemo govoriti o budućnosti bez obnavljanja trgovinskih veza sa Rusijom”, zaključio je Janukovič.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland sastala se s predstavnicima ukrajinske opozicije.

“Imali smo vrlo koristan sastanak. Sjedinjene Države nameravaju da ostanu ovde i dalje angažovane. Zajedno sa Evropskom unijom nastojimo da obnovimo mir, ljudsko dostojanstvo, put prema Evropi i ekonomsku stabilnost”, rekla je Nuland.

Tenzije u Ukrajini ne jenjavaju pošto su policijske snage, prema tvrdnjama opozicionara, u ponedeljak upale u prostorije partije Otadžbina oduzimajući kompjuterske servere i drugu opremu. Te tvrdnje negiralo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Lider partije Arsenij Jacenjuk je poručio:

„Ako predsednik Janukovič smatra da političku krizu može da reši uz pomoć policijskoh snaga i specijalnih jedinica, duboko greši. 10 000 specijalaca ne može da reši probleme sa kojima se suočava 45 miliona građana. Ako misli da će nas zastrašiti pretresima i hapšenjima, treba da zna da ga ni to neće nigde odvesti.“

Osim toga, ukrajinska policija je rasterala je demonstrante koji su blokirali sedište vlade u Kijevu i počela da uklanja barikade i šatore koje su postavili demonstranti, što je izazvalo ogorčenje predstavnika Zapada.

Potpredsednik SAD-a Džozef Bajden je zbog toga izrazio zabrinutost u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Janukovičem, dok je Ketrin Ešton, uoči svog dolaska, upozorila da to ozbiljno ugrožava mogućnost kompromisa.
XS
SM
MD
LG