Dostupni linkovi

U Johannesburgu komemoracija Nelsonu Mandeli



Južnoafrička Republike i dalje tuguje za Nelsonom Mandelom. Danas će se na stadionu Soccer City održati komemoracija na koju stiže više od 60 svjetskih državnika, među kojima je i američki predsjednik Barack Obama.

Građani danima odaju počast Nelsonu Mandeli, zbog njegove smrti proglašena je 10-odnevna žalost. Danas će se održati i komemoracija na stadionu kapaciteta 94 hiljade ljudi, u predgrađu Johannesburga.

"Izgubili smo jednog od najuticajnijih, najhrabrijih i najboljih ljudi koji su kročili zemljom", rekao je prošlog petka Obama uz kojeg će na komemoraciji sudjelovati i 60-ak državnika iz cijeloga svijeta među kojima i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon. Stižu i francuski predsjednik Francois Hollande i britanski premijer David Cameron.

Nakon komemoracije Mandelini posmrtni ostaci biće prebačeni u Pretoriju. Portparol tamošnje vlade rekao je kako će svakog jutra od srijede do petka svečani odar s Mandelinim tijelom prolaziti unaprijed planiranom rutom, a građane je pozvao da tih dana izađu na ulice i odaju počast bivšem predsjedniku.

U subotu će uslijediti oproštajna ceremonija u vojnoj bazi dok bi Mandela trebao bi biti pokopan u nedjelju u Qunuu, njegovom rodnom mjestu.

Mandela je preminuo u četvrtak u 96. godini.
XS
SM
MD
LG