Dostupni linkovi

Dačić: Srbija tako blizu, a tako daleko EU



Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da bi odlaganje međuvladine konferencije Srbije i Evropske unije bilo štetno i kontraproduktivno za dalji proces evropskih integracija i dijalog Beograda i Prištine, i ukazao da postoje nezvanični incijative nekih zemalja da se konferencija održi u martu.

Dačić je novinarima u beogradskom naselju Voždovac kazao da od razgovora Beograda i Prištine u petak u Briselu zavisi da li će međuvladina konferencija biti održana u decembru, kako je ranije planirano.

"Srbija je nikad bliža Evropskoj uniji, ali bez obzira na to što je sada najbiliža u istriji, ona je tako blizu, a tako daleko," ocenio je premijer.

Prema njegovim rečima, Nemačka i Velika Britanija se zalažu da se međuvladina konferencija odloži za mart i dodao da te zemlje za konačnu odluku čekaju izveštaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton koji će ona napisati nakon razgovora u petak.

"Potrebne su dobre vesti, a ne pritisci i promene uslove, zato su sledeći dani bitni, zato se u petak u Briselu održava nastavak dijaloga tokom kojeg treba da se reši pitanje pravosduja. Nadam se da ćemo doći do rešenja i da će Ketrin Ešton napisati dobar
izveštaj. Mislim da je sve urađeno i da je šteta da sve bude izgubljeno i da izveštaj ne bude pozitivan," rekao je Dačić.

On je naveo i da je da Srbija nije kriva što Priština odugovlači sa sprovođenjem dogovorom u delu koji se odnosi na provosuđe, a koji je predviđen sporazumom iz aprila koji je potpisan u Briselu.
XS
SM
MD
LG