Dostupni linkovi

UN ističu potrebu dijaloga u Ukrajini


Zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja Džefri Feltman izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i preneo poziv generalnog sekretara Ban Ki-muna za potpuno uzdržavanje od primene sile, saopštilo je u subotu uveče Odeljenje za politička pitanja UN.

Feltman, koji je u subotu završio trodnevnu posetu Kijevu i predstavljao Bana na ministarskom zasedanju OEBS-a, preporučio je svim stranama da "neodložno pristupe traženju mirnih puteva za deeskalaciju postojećeg konflikta" i ukrajinske političke lidere pozvao na neodložan unutrašnji dijalog radi nalaženja načina za rešenje političkih i ekonomskih problema.

Za dijalog sa opozicijom radi izlaska iz krize u Kievu se, kako je preneo Itar-Tas s, založila i poslanička grupa Partije regiona ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Interfaks je preneo da su lideri ukrajinske opozicije - lider poslaničke grupe Otadžbina (Batkivščina) Arsenij Jacenjuk, lilder Slobode Olega Tjagnibok i lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko, izneli u subotu tri glavna zahteva uz čije ispunjenje su spremni da sednu za pregovarački sto sa vlastima.

U Kijevu i drugim regionima Ukrajine od 21. novembra traju akcije pristalica evrointegracija, nezadovoljnih odlukom vlade da obustave pripreme za potpisivanje sporazuma s EU.

Opozicija namerava u nedeljeu da u podne na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) održi još jedno masovno "Narodno veće", na kom prema očekivanju Klička "treba da bude više od milion" pristalica evrointegracija.
XS
SM
MD
LG