Dostupni linkovi

Damask: Asad će voditi tranzicioni period



Sirijski predsednik Bašar el-Asad "će voditi tranzicijski period" u slučaju sporazuma na mirovnoj konferenciji predviđenoj u januaru, u Ženevi, izjavio je ministar informiranja Omran el-Zohbi.

“Ako neko misli da ćemo ići na Ženevu-2 da predamo ključeve Damaska (opoziciji), bolje je da ne ide tamo”, izjavio je Zohbi za televizijski kanal el-Mayadeen sa sedištem u Bejrutu.

Ministar je kritikovao Saudijsku Arabiju, koja podržava pobunu, tvrdeći da je režim Damaska odbio učešće Rijada na Ženevi-2.

“Ništa ne opravdava prisustvo Saudijske Arabije u političkom procesu u regiji (...). Mi želimo da ona ne učestvuje na konferenciji (Ženeva-2) jer je nanela štete Siriji i naškodila Sirijcima”, kazao je Zohbi.

U ponedeljak je specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Lahdar Brahimi ponovio svoju želju da Iran, koji podržava režim, i Saudijska Arabija učestvuju na konferenciji predviđenoj za 22. januar.

Sirijska opozicija je, sa svoje strane, odbila učešće Teherana, koji je poslao svoje vojne stručnjake u Siriju da podržavaju sirijsku vojsku.
XS
SM
MD
LG