Dostupni linkovi

Posljednji svjedok tužiteljstva: Mladić aktivno zapovjedao VRS-om


Reynaud Theunens svjedoči na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, 3. prosinac 2013.
Reynaud Theunens svjedoči na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, 3. prosinac 2013.
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću s iskazom je počeo Reynaud Theunens (Rene Tunens), vojni analitičar haškog tužiteljstva. On je već dao iskaz na sedam haških suđenja u vezi zapovjednog lanca unutar srpskih snaga, a na suđenju generalu Mladiću opisao je njegovu ulogu u VRS-u pri izvršavanju zapovjedi i akcija prilikom kojih su počinjeni zločini.

Belgijski vojni analitičar Tunens je zadnji svjedok na listi tužiteljstva, koje će svoj dokazni postupak ipak dovršiti tek iduće godine.

Vojni analitičar Tunens počeo je svoj višednevni iskaz pojašnjavajući obavještajnu analizu koju je u vrijeme zadnjeg rata na Balkanu prvo radio za belgijsku vojsku. Svjedok je napravio izvještaj za više haških suđenja, a u njemu je opisao naoružavanje bosanskih Srba od strane Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Tunens je također analizirao i ulogu Srbije u ratnom financiranju Republike Srpske, poput isplata plaća oficirima VRS-a, a za potrebe suđenja generalu Mladiću napravio je poseban izvještaj pod naslovom - "Ratko Mladić i 2.vojna oblast JNA i Vojska Republike Srpske od 1992.do 1995.godine.“

Osim dokumenata o stvaranju VRS-a iz JNA, Tunens je analizirao niz zapljenjenih vojnih dokumenata srpskih snaga u vezi akcija tijekom kojih su počinjeni ratni zločini navedeni u optužnici protiv generala Mladića. Poput masovnih ubojstava nesrpskog stanovništva u općinama gdje su bosanski Srbi preuzeli vlast, namjernog terora nad Sarajlijama, uzimanje međunarodnih promatrača za taoce i genocida u Srebrenici.

„To je značilo da je trebalo vidjeti i odgovarajuće zakone koji su se odnosili na vojsku. To su dokumenti iz SFRJ, zatim iz Savezne Republike Jugoslavije i Srpske Republike Bosne i Hercegovine – kako bi vidio kako je on vršio svoja ovlaštenja, a isto tako kako bi utvrdio – koliko je on vladao situacijom i znao što se događa na terenu“, pojašnjavao je izvore analize Tunens.

Sudac opet morao stišavati Mladića

„General Mladić je aktivno obavještavan od strane svojih podređenih“, zaključak je u izvještaju analitičara na temelju kojeg tužiteljstvo podupire optužbe o zapovjednoj odgovornosti optuženog za postupke svojih snaga.

„General Mladić je bio vrlo aktivan na terenu. Bilo je susreta i sastanaka s potčinjenim jedinicama i na ratištu“, naveo je Tunens opisujući kakao su potčinjeni oficiri VRS-a redovno izvještavali Glavni štab i optuženog zadataka koje im je naredio.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:46 0:00
Direktan link

Tijekom iskaza vojnog stručnjaka tužiteljstva optuženi je ponovno preaktivno sudjelovao u konzultaciji s braniteljima pa ga je opet morao stišavati predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Gospodine Mladiću nemojte glasno govoriti. Nema glasnog govora pod bilo kakvim okolnostima. I to je pravilo“, upozorio je sudac.

Tunens s iskazom nastavlja u četvrtak.

Iako je on zadnji na tužiteljevoj listi svjedoka, optužba će ponovno otvoriti svoj postupak tijekom proljeća iduće godine. Naime tužiteljstvo čeka nalaze istrage prijedorske masovne grobnice Tomašica, kako bi se i oni uvrstili kao dokaz genocida na početku rata 1992. godine.

Nakon toga očekuje se dokazni postupak obrane generala Mladića, koja je najavila da će ispitati isti broj svjedoka kao i optužba – odnosno njih 164 uživo u sudnici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG