Dostupni linkovi

Presudom Jurišiću pravosuđe u Srbiji pokazalo dvoličnost


Bolnica u kojoj je smješten Ilija Jurišić, 2. prosinac 2013.
Bolnica u kojoj je smješten Ilija Jurišić, 2. prosinac 2013.
Prve reakcije iz BiH na presudu Iliji Jurišiću su šok i ogorčenost. Većina građana očekivala je oslobađajuću presudu. Ogorčeni su na srbijansko pravosuđe, za koje tvrde da je donijelo političku presudu na uštrb pravde.

Za razliku od prvog, ovaj put Ilija Jurišić zbog lošeg zdravstvenog stanja nije mogao prisustvovati izricanju presude. Već četvrti dan nalazi se u bolesničkoj postelji Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

„Hospitaliziran je zbog neregulisanog šećera u krvi i vrlo visokog arterijskog pritiska. Trenutno je na terapiji i još uzvijek je nestabilan“, kaže glasnogovornica Centra Ersija Aščerić.

Iako je tokom suđenja, u svojstvu svjedoka, nekadašnji prvi čovjek Stanice javne sigurnosti Tuzla Meša Bajrić rekao da Jurišić nije imao komandne ovlasti, Sud to ipak nije uvažio:

„Vijeće nije moglo shvatiti da je Ilija totalno nevin čovjek. To je, po meni, čisto politički proces, pokušaj da se odgovornost izjednači. To je nedopustivo s aspekta civilizacijskih standarda.“

Presuda Iliji Jurišiću je politička, a ne presuda zasnovana na činjenicama i dokazima, reakcija je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Ovakvom presudom, smatra Komšić, potvrdile su se sumnje u nezavisnost srbijanskog pravosuđa. Komšić je ubijeđen da ovakav način rada pravosudnih institucija Republike Srbije udaljava dvije države od, kako kaže, zajedničkog cilja, a to je trajni mir i suživot na ovim prostorima.
Selim Bešlagić
Selim Bešlagić

Istog je mišljenja i Selim Bešlagić, koji je 15. maja 1992. godine u vrijeme događaja poznatog kao Tuzlanska kolona bio načelnik Tuzle:

„To je kopirana presuda iz prvog suđenja. Jednostavno oni ne žele da nađu krivca, oni žele da kažu da smo mi ti koji smo počinili zločin. Ilija je tu žrtva. Ja se nadam da ćemo ipak u vremenu koje je pred nama doći do nezavisnog sudstva koje će realno i racionalno reći o čemu se radi. Ali čini mi se da je i Tužilaštvo BiH mora uraditi svoj dio posla jer je podignuta tužba protiv Mileta Dubajića i mislim da u sukobu tih interesa traži se prava istina.“


Građani Tuzle s nevjericom su primili vijest o presudi Iliji Jurišiću:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00
Direktan link

Drugom presudom Iliji Jurišiću pravosuđe Srbije pokazalo je svoju dvoličnost, smatra general Jovan Divjak.

„Nikakvih dokaza nisu imali, to je broj jedan. Broj dva, dvoličnost tužilaštva Srbije što su oni navodno obnovili, a iza toga je bilo samo da se potvrdi. I treće, to samo pokazuje da na ovim prostorima, s ovim sastavima, da čovjek ni kriv ni dužan treba da odleži za ono za što su krive države“,
kaže Divjak.

Predsjednik Foruma građana Tuzla, pravni ekspert Vehid Šehić kaže kako će se i za ovu presudu tražiti mišljenje Apelacijskog suda. No, razočaran je što je Ilija Jurišić prepušten sam sebi u borbi za dokazivanje svoje nevinosti:

„Država BiH nije ništa činila ne da ometa rad suda, nego da pomogne tom čovjeku. Ova država funkcioniše na etničkom trijumviratu i njih interesuju samo njihovi, dok ih u principu ne interesuju građani BiH.“

Ignorantski odnos kakav BiH ima prema Iliji Jurišiću pokazuje da predstavnici države djeluju po dvostrukim aršinima, smatra predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević.

„Imamo nekog gdje se političari maksimalno uključe i maltene stvaraju urbane legende od određenih osoba, a neko ko je skroman i ko je čak u zatvoru proveo više od dvije godine, nikakve podrške nema. Mislim da je to sramno“, rekla je Memišević.

Ilija Jurišić uhapšen je 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici. Tužilaštvo za ratne zločine 2004. godine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu.
XS
SM
MD
LG