Dostupni linkovi

Kosovo broji glasove, izlaznost 40 posto


Glasanje u Severnoj Mitrovici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Glasanje u Severnoj Mitrovici

Pokret "Samoopredeljenje" proglasio je u nedelju pobedu u Prištini posle drugog kruga kosovskih lokalnih izbora, a Krstimir Pantić ispred Građanske inicijative "Srpska" u Severnoj Mitrovici, a prebrojavanje glasova je u toku.

Kandidat SDP za gradonačelnika Severne Mitrovice Oliver Ivanović rekao je da treba sačekati konačne rezultate kako bi se sigurno znalo ko je pobedio.

Neočekivani preokreti su se desili u još nekoliko gradova na Kosovu. Predsednica Centralne izborne komisije Valdete Daka prethodno je saopštila da je u drugom krugu lokalnih izbora glasalo 40,02 posto glasača, što je za oko 6. posto manje nego na prvom krugu glasanja. U izlaznost nisu uračunati uslovni glasovi.

Kandidat liste "Srpska" Krstimir Pantić rekao je da je "Srpska" na lokalnim izborima osvojila devet od 10 gradonačelnika u većinski srpskim opštinama na Kosovu i da je dobila gradonačelnike u Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu, Leposaviću, Novom Brdu, Partešu, Gračanici, Ranilugu i Klokotu.

U međuvremenu, predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je drugi krug izbora dokazao posvećenost građana izgradnji demokratskog društva putem slobodnog glasanja i to na celoj teritoriji Kosova.

Ona je visoko ocenila i učešće Srba naročito onih na severu, kao izraz njihove volje da se integrišu u kosovsko društvo i institucije, što će pomoći nastavak demokratskih procesa u zemlji.

OEBS je i tokom drugog kruga nadgledao izbore na severu. Uspešni izbori na severu otvaraju put demokratskim procesima, izjavio je šef ove misije nakon završetka glasanja.

„Misija OEBS-a je dobila zadatak da sprovede veoma važan deo sporazuma, sklopljenog pod pokroviteljstvom Evropske unije, o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, i ponosan sam na posao koji smo obavili. Uspešni izbori na severu otvorili su put daljim demokratskim procesima na Kosovu,“
istakao je Jean-Claude Schlumberger, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

Birališta za izbor gradonačelnika u 25 opština zatvorena su u 19 časova, izbori su protekli bez incidenata. U poređenju sa izborima iz 2010. godine, zabeležen je mnogo manji broj prijavljenih nepravilnosti, a one koji su prijavljene ne štete slici izbora.

Glasanje u Prištini, 1. decembar 2013.
Glasanje u Prištini, 1. decembar 2013.
CIK je saopštio da u Centru za prebrojavanje glasova i rezultate nedostaju arhivirani diskovi na kojima su bili sačuvani snimci kamera koje su snimale unutrašnje i spoljne prostorije Centra za prebrojavanje, kao i da su serveri na kojima su sačuvani podaci o rezultatima sigurni. Iz CIK-a dodaju da je ovaj slučaj prijavljen nadležnim organima i da neće uticati na rad u Centru za prebrojavanje glasova ni na proces pripreme rezultata.

Gradonačelnici su se birali u 25 od 38 opština, a pravo glasa imalo je 1.371.524 građana.

Glasalo se u Đakovici, Gnjilanu, Dragašu, Klini, Kamenici, Južnoj Mitrovici, Lipljanu, Novom Brdu, Obiliću, Orahovcu, Peći, Prištini, Prizrenu, Štrpcu, Suvoj reci, Uroševcu, Vitiji, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Gračanici, Ranilugu, Partešu, Klokotu i u Severnoj Mitrovici.

Portparol misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Nikola Gaon je posle obilaska izbornog centra u Osnovnoj školi "Sveti Sava“ u Mitrovici, istakao da je svih 36 biračkih mesta bilo otvoreno na vreme.

U blizini biračkih mesta bilo je vidljivo pojačano prisustvo kosovske i Euleks policije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00
Direktan link

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je ranije da će drugi krug lokalnih izbora na severu Kosova obezbeđivati više od 300 kosovskih policajaca i da će, ako bude potrebno, jedna interventna jedinica biti spremna da reaguje odmah.

Inače, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok dobili su gradonačelnike u prvom krugu iz redova građanske inicijative ‘Srpska’. Međutim, u Zvečanu u tri biračka centra se ponovilo glasanje zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prvog kruga izbora 3. novembra.

U trci za gradonačelnika ovog grada su bili Vučina Janković (Srpska) i Nebojša Vlajić (SDP Oliver Ivanović).

Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na delu" posmatrala je drugi krug izbora za gradonačelnike opština na Kosovu sa 1.600 posmatrača da bi se, kako se navodi, obezbedili slobodni, pravični i transparentni izbori. "Demokratija na delu" je imala i nekoliko mobilnih ekipa koje su nadgledale izbore.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, nakon što je glasala istakla je važnost slobodnih i demokratskih izbora.

“Ovo je nastavak testa naše demokratske zrelosti kao društvo i nadam se da ćemo dokazati našu posvećenost u uspešnom okončanju ovog procesa”, kazala je ona.
Premijer Kosova Hashim Thaci na glasanju u Prištini, 01. decembar 2013.
Premijer Kosova Hashim Thaci na glasanju u Prištini, 01. decembar 2013.

Premijer Kosova Hashim Thaçi izrazio je očekivanje da će drugi krug lokalnih izbora u nedelju, 1. decembra, ispuniti visoke evropske standarde.

“Počeće nov život i za Severnu Mitrovicu sa legitimnim liderima, sa zajedničkom agendom i Vlada Kosova će jako dobro sarađivati sa budućim liderima koje će izabrati građani, a kako bi smo realizovali socio-ekonomski plan i promenili na bolje život tamošnjih građana. Investiraćemo u ekonomiju i otvoriti nova radna mesta”, poručio je kosovski premijer.

Iz Policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a saopštili su da su sigurnosne mere bile detaljno isplanirane, pripremljene i koordinisane.
XS
SM
MD
LG