Dostupni linkovi

Mladić traži šest meseci za pripremu odbrane



Branioci bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražili su danas od raspravnog veća Haškog tribunala šest meseci za pripremu dokaznog postupka odbrane, pošto tužioci uskoro završe izvođenje svojih dokaza.

Mladićeva odbrana izvešće pred sudije "otprilike isti broj svedoka kao tužilaštvo" i traži isto vreme koje su potrošili i tužioci.

Tužioci su do sada izveli 162 svedoka, a ostaje da svedoče još dvojica - veštaci za istoriju i vojsku Patrik Trejnor (Patrick Treynor) i Rejno Tunens (Reynaud Theunens).

Po rečima Mladićevog advokata Branka Lukiča, odbrana će, kao i tužilaštvo, izjave većine svedoka, radi uštede vremena, priložiti u pisanom obliku.

Lukić je upozorio da je tim za odbranu Mladića spreman da se povuče iz procesa, ako mu raspravno veće ne bude dalo traženo vreme da se pripremi za izvođenje dokaza.

Pretresno veće predsedavajućeg Alfonsa Orija (Alphons Orie) odluku o zahtevu odbrane doneće naknadno.

Tužilac Dermot Grum (Dermot Groome) danas je najavio da će u proleće iduće godine zatražiti da ponovo otvori dokazni postupak protiv Mladića, kako bi prezentirao dokaze iz novootkrivene masovne grobnice u rudniku Tomašica u BiH.

U toj grobnici otkriveni su posmrtni ostaci 470 osoba, precizirao je tužilac, a od 12 do sada identifikovanih žrtava, pet je direktno povezano sa optužnicom protiv Mladića.
XS
SM
MD
LG