Dostupni linkovi

Čepurin: Za Rusiju neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO



Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je za Rusiju neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO i da bi bila "potpuna glupost" da neko iz Srbije dopuzi i moli za prijem u NATO posle bombardovanja koje joj je nanelo štetu od 120 milijardi dolara.

"To je crvena linija koja nikako ne odgovara Rusiji. NATO je stvoren protiv Sovjetskog saveza, kojeg odavno nema i apsolutno nije jasno protiv koga je onda usmeren ili stvarno želite da ratujete u Iraku, Libiji ili Siriji. Nema tu nikakvih drugih prednosti ili hoćete da se samo zbratimite sa Turskom, koja je član NATO", rekao je Čepurin na
predavanju studentima Akademije za diplomatiju i bezbednost.

Čepurin je naveo da članice EU Austrija, Švedska, Irska nisu i članice NATO i da članstvo u EU ne podrazumeva i obavezno članstvo u severnoatlantskom savezu.

"Ali, ima ludaka pokušavaju da iskoriste tu tezu", rekao je Čepurin, i dodao da je NATO atavizam 20. veka.

Čepurin je kao drugu "crvenu liniju" u odnosima Rusije prema Srbiji naveo da niko u pregovorima sa Srbijom ne sme da je pritiska da se "negde veže" i da bilo koji oblik integracija ne mora da remeti dugu tradiciju kulturnih, privrednih i političkih rusko-srpskih odnosa, jer je to prvenstveno u interesu Srbije.

"Niko ne sme da pritiska Srbiju da bi se ona negde vezala i to bi svi trebalo da imaju u vidu", rekao je Čepurin.

Čepurin je naveo da Rusija prihvata pridruživanje EU kao glavni geopolitički cilj suverene Srbije, ali da to ne bi trebalo da narušava rusko-srpske odnose niti da dodatno komplikuje odnose sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koja će biti stvorena 2015. godine i kojoj je veoma važno razvijanje odnosa sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG