Dostupni linkovi

Nastavlja se samit 16 premijera



U Bukureštu se nastavlja samit premijera 16 država srednje i istočne Evrope i premijera Kine.Na dvodnevnom samitu, koji je počeo juče, razmatra se program Vlade Kine za ulaganje 10 milijardi evra u razvoj infrastrukture u 16 zemalja istočne i srednje Evrope.

Prvog dana samita premijeri Srbije, Kine i Mađarske - Dačić, Li Kećijang i Viktor Orban postigli su dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice izmedju Budimpešte i Beograda. Dačić je poručio da je to prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regionu i da ono što je donedavno predstavljalo naučnu fantastiku postane realnost. "Za Srbiju nema dileme - Kina je naš prijatelj i sa Kinom imamo strateško partnerstvo. Srbija je otvorena za kineske investicije i već imamo u Srbiji nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realizuju", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Li Kećijangom i Viktorom Orbanom.

Predsednik kineske vlade saopštio je novinarima da je sa Orbanom i Dačićem postignut dogovor o projektu, kao i da se odmah pristupi formiranju Radne grupe kako bi što pre počela njegova realizacija.


Na samitu, pored premijera Kine Li Kećijanga, domaćina, premijera Rumunije Viktora Ponte i srpske delegacije, učestvuju i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Estonije, Litvanije, Letonije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Mađarske. Prvi ovakav sastanak održan je prošle godine u Varšavi.
XS
SM
MD
LG