Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Ubijene Srebreničane se isprva željelo razmijeniti


Milenko Todorović svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 25. studeni 2013.
Milenko Todorović svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 25. studeni 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS-a) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milenka Todorovića, načelnika za obavještajno-sigurnosne poslove Istočno - bosanskog korpusa VRS-a.

Pukovnik Todorović je, kao svjedok haškog tužiteljstva, opisao kako mu nakon zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995. godine - iz Glavnog štaba VRS-a poslana pisana zapovjed za pripremu uvjeta za prihvat oko 1200 zarobljenih Bošnjaka u logor Batković. Spomenuti zarobljenici nikad nisu stigli na odredište.

Budući da su obitelji zarobljenih vojnika VRS-a očekivale bošnjačke zarobljenike, kako bi se pomoću njih obavila razmjena, zapovjednik Novica Simoć je zatražio za par dana od Todorovića da provjeri s Glavnim štabom – što se događa i zašto ne dolaze.

Sigurnosno-obavještajni oficir iz Glavnog štaba Zdravko Tolimir je tada preko telefona Todorovića obavijestio „da se odustalo od tog zadatka“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:25 0:00
Direktan link

Tužiteljstvo, koje je u završnici iznošenja svojih dokaza, iskazom insajdera je željelo pokazati – kako se sudbinom zarobljenih Srebreničana upravljalo iz Glavnog štaba na čijem je čelu bio optuženi general Mladić. Odnosno da masovna ubijanja nisu bila posljedica samovoljnih odluka pojedinih oficira VRS-a na terenu, nego da su izvršavali zapovjedi vojnog vrha.

Svjedok Todorović je inače dao iskaz i na suđenju spomenutom Tolimiru, koji je osuđen prvostupanjski na doživotan zatvor kao jedan od aktivnih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata organiziranog pogubljenja, prema optužnici – preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Mladić odgovarao umjesto svjedoka

Tijekom ispitivanja svjedoka optuženi Mladić je opet preaktivno sudjelovao u konzultaciji sa svojim braniteljima, ponekad odgovarajući umjesto svjedoka u vezi pitanja sa zapovjednim lancem VRS-a.

„Gospodine Mladiću ne bi trebali da govorite glasno. Mi ćemo biti vrlo strogi ako tako nastavite“, upozorio je predsjedavajući sudac Alphonso Orie prvo optuženog, a ubrzo nakon toga i njegovu obranu.

„Gospodine Lukiću obraćam se Vama. Ako idući put gospodin Mladić bude govorio ovako glasno mi to nećemo prihvatiti. On može jedino šaputati i to tako da nitko u sudnici to ne može čuti. Gospodine Mladiću na Vama je da odlučite kako ćete postupiti, a mi idemo dalje s radom“, upozorio je sudac Orie branitelja, nakon što je optuženi nastavio s glasnim govorom tijekom iskaza svjedoka.

Orie se naljutio još nekoliko puta zbog gestikulacije optuženog, no prijetnja izbacivanjem iz sudnice nije izvršena.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana generala Mladića je željela pokazati kako se optuženog zaobišlo u zapovjednom lancu u vezi sa svim pitanjima oko zarobljenika u Srebrenici pa i onih koji su trebali stići u Batković.

Todorović će iskaz dovršiti u utorak nakon što ga tužiteljstvo i obrana dodatno ispitaju.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG