Dostupni linkovi

Odgođeno izručenje kapetana Dragana


Jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i optuženik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, uspio je prolongirati svoje izručenje Hrvatskoj, nakon što je prošli tjedan potvrdila proceduralnu pogrešku, na današnjem ročištu sutkinja australskog saveznog suda donijela je odluku o odgodi tog postupka, izvijestili su australski mediji.

Vasiljković se u rujnu žalio na odluku australske vlade da ga izruči Hrvatskoj, tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Sutkinja saveznog suda Jennifer Davies priznala mu je jednu točku žalbe. Ustvrdila je da je Vasiljković trebao imati uvid u korespondenciju australskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga djela, unatoč uvjeravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtjevu za izručenje, piše list The Australian. Ostale mu je zahtjeve odbila.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006., ali je australska vlada tek nakon višegodišnjeg pravnog natezanja u studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj. Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Prema optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubije i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.
XS
SM
MD
LG