Dostupni linkovi

Svađa u Skupštini: Đukanović pozvao poslanika na obračun i nazvao ga bitangom


Premijerski sat, 21. novembar 2013.
Premijerski sat, 21. novembar 2013.
U Skupštini Crne Gore Gore došlo je do incidenta u kojem je premijer Milo Đukanović opozicionu stranku Pozitivna Crna Gora nazvao predstavnicima medijske mafije, a zatim izvrijeđao jednog od poslanika te stranke.

Uvod u incident koji se dogodio na premijerskom satu, bilo je pitanje koje je postavio Mladen Bojanić o svojevremenim kreditima koje je premijer Milo Đukanović uzimao od komercijalnih banaka, kako bi vratio prethodne kredite

„Tako nam i državu vodite, takvu ste praksu i u državi i u ekonomiji uveli, da uzimamo veći kredit da bi vratili za neuspješan biznis. O tome govorim“, rekao je Bojanić.

Odgovarajući na ove optužbe, premijer Đukanović je optužio Pozitivnu Crnu Goru da iz njih govori nedavni izborni poraz na lokalnim izborima i ponovio raniju tezu da je Pozitivnu stvorila „medijska mafija“:

„Iz ovoga izlaganja govori glas osnivača stranke, predstavnika medijske mafije u Crnoj Gori koji su osnovali stranku sa namjerom da odbrane svoj kriminal“, ustvrdio je Đukanović.

Premijeru Đukanoviću je odgovorio poslanik Pozitivne Dritan Abazović kroz upozorenje:

„Ovo je posljednji put da je poslanicima Pozitivne neko rekao da su ovdje došli da bi štitili mafiju, medijsku ili bilo koju drugu.“

U tom trenutku je pokrenuta međusobna serija teških optužbi i uvreda koje se nisu mogle precizno čuti zbog ugašenih mikrofona, ali se između ostalog čulo da je Đukanović nazvao Abazovića bitangom, nakon čega su poslanici Pozitivne napustili plenarnu salu.

Da li se ova scena može posmatrati kao izolovani slučaj ili se radi o incidentu koji odslikava odnose između vlasti i opozicije, pitali smo direktoricu Centra za građansko obrazovanje Daliborku Uljarević.

„Mislim da se ne radi o izolovanom slučaju. Đukanović je sve češće u javnosti prisutan po nervoznim izjavama iz kojih se čita jasna netrpeljivost prema onima koji misle drugačije ili postavljaju legitimna iako neprijatna pitanaj za njega. To dosta govori o njegovoj sopstvenoj nemoći, nezavisno od rezultata upravo okončanih lokalnih izbora. Na nacionalnom niovu Đukanovićeva vlada ne uspijeva da nađe odgovore na brojne i složene probleme sa kojima se država i njeni građani suočavaju, a sam Đukanović teško prihvata činjenicu da je došlo vrijeme u kojem počinje vrijeme razbijanja monopola moći u kojem je on jedino funkcionisao, a da se traži uspostavljanje političke odgovornosti koja je upravo u vrijeme koje je on politički obilježio izgubila svoje značenje“, konstatuje Daliborka Uljarević.

Uljarević današnji incident stavlja u kontekst Đukanovićeve oslabljene političke moći:

„Tako da ovo današnje ponašanje prema poslaniku Abazoviću predstavlja samo nastavak njegovih sve intezivnijih pokušaja da ponizi Skupštinu Crne Gore i njene poslanike koji nijesu spremni da budu njegovi partijski vojnici. Međutim, to ponašanje je, po mojoj procjeni, rezultat Đukanovićeve nemoći da zaustavi sve više nezgodnih pitanja, sve više afera, sve više onih problema koji nijesu rezultat kako on voli da kaže – spinovanja, već realne zarobljenosti državnih institucija partikularnim i partijskim interesima“, smatra Daliborka Uljarević.

U nastavku sjednice Đukanović se izvinio Skupštini i javnosti, rekavši da je u tom momentu branio svoj integritet.

Nešto kasnije Pozitivna je zatražila hitnu sjednicu kolegijuma zbog incidenta u kome je, prema njihovim riječima, Đukanović Abazovića nazvao i budalom i, kako tvrde, pozivao na fizički obračun, što se na snimku nije čulo jer su bili ugašeni mikrofoni u sali.
XS
SM
MD
LG