Dostupni linkovi

Atina i Ankara oštro oko Aja Sofije



Turska i Grčka nastavile su razmjenu oštrih izjava povodom moguće promjene namjene jednog od najljepših simbola Istanbula, Aja Sofije.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopćilo je da ta zemlja "nema šta da nauči" od Grčke kada je u pitanju sloboda religije, prenio je Frans pres. U saopćenju Ankare navodi se da je "svima dobro poznat nepovoljan odnos grčke vlade prema kulturnim dobrima Otomanske epohe i mjestima za molitve".

AFP podsjeća da je prethodno grčko Ministarstvo spoljnih poslova oštro reagiralo na izjave turskih zvaničnika o mogućem pretvaranju muzeja u hramu Aja Sofija u džamiju. Zvanična Atina ih je nazvala anahronizmom i izrazila nedoumicu da izjave dolaze iz zemlje koja teži ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

U saopćenju se dodaje da su "hrišćanske vizantijske crkve neotuđivi dio svjetske kulturne i vjerske baštine, prema kom se treba odnositi s potrebnim uvažavanjem i zaštitnički".

Prije nekoliko dana, vicepremijer Turske Bulent Arinč izrazio je nadu da će za "jadnu džamiju Aja Sofiju ponovo doći bolji dani" i nazvao istorijski kompleks u Istanbulu "džamijom Aja Sofija", podsjeća francuska novinska agencija.

Sveta Sofija ili Crkva svete mudrosti sagrađena je 537. godine i do 1453. bila je saborna crkva i sjedište patrijaršije, da bi poslije pada Carigrada u Otomanskoj imperiji bila pretvorena u džamiju, prenosi Tanjug. Po nalogu utemeljivača moderne Turske Kemala Ataturka, 1935. godine umjesto džamije u njoj je otvoren muzej.
XS
SM
MD
LG