Dostupni linkovi

Jašareviću petnaest godina zatvora za napad na Ambasadu SAD


Mevlid Jašarević u sudnici 20. novembra 2013.
Mevlid Jašarević u sudnici 20. novembra 2013.
Sud BiH u srijedu je izrekao drugostepenu presudu Mevlidu Jašareviću osudivši ga na 15 godina zatvora zbog napada na zgradu Američke ambasade u Sarajevu 28.10 2011. godine. Izričući kaznu, predsjedavajući Apelacionim vijećem državnog suda Hilmo Vučinić kazao je kako je, iako za tri godine manja od prvostepene, ova kazna znak i domaćim i međunarodnih faktorima da se Bosna i Hercegovina namjerava odlučno suprotstaviti terorizmu.

Ni obrijana brada, ni pokajanje za - kako je rekao - glup i tužan čin, nije pomoglo Mevlidu Jašareviću, nekadašnjem vehabiji iz Gornje Maoče da ga sud oslobodi optužbi za terorizam. Jer, upravo terorizmom je okarakterisan oružani napad na zgradu američke ambasade u Sarajevu, kao i ranjavanje policajca Mirsada Velića.

Od osobe koja je nekoliko puta izbacivana iz sudnice zbog nepoštivanja suda i koja je javno na ročištima govorila kako ne priznaje drugi sud sem Allahovog, Jašarević je mirno saslušao presudu.

Iako tri godine manja zbog olakšavajućih okolnosti, poput toga da je djelo počinio mlad, uz tešku porodičnu i socijalnu situaciju ali i pokajanje, kazna od 15 godina zatvora, kako je naveo sudija Apelacionog suda, predstavlja odraz težine djela i odgovornosti.

Ova presuda trebala bi predstavljati poruku domaćoj i međunarodnoj zajednici da se u BiH neće štititi počinioci djela terorizma.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac najavio je žalbu Ustavnom sudu.

„Kazna je, naravno, previsoka, međutim, kad sam saslušao obrazloženje kazne, shvatio sam i razloge. Svrha kazne treba da je sasvim druge prirode, kako piše u zakonu o rehabilitaciji. Međutim, predsjednik Apelacionog vijeća između ostalog kaže da je ova kazna poruka međunarodnoj zajednici da se Bosna bori protiv terorizma. Svrha kažnjavanja je u tom kontekstu bila poruka međunarodnoj zajednici. Svakako da ću borbu nastaviti pred Ustavnim sudom. Smatram da je prekršena odredba člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Olakotne okolnosti koje su postojale na strani optuženog, Sud nije cijenio“, rekao je Dupovac.

Namjera Jašarevića bila je zastrašiti javnost, te strane vlade natjerati da učine ono što je on smatrao ispravnim, naveo je Sud. Učinio je to s namjerom, prethodno pripremivši svo neophodno naoružanje, što je vidljivo i iz oporuke koju je ostavio. Pri tome su naveli i dio oporuke u kome stoji kako je namjera napasti ambasadu ali osobe koje je štite.

„Prenesite jednu poruku mojom majci. Moja majko, ti si nas fakat dobro gledala, i trudila si se, i borila si se oko nas i za nas. Halali mi sve moje loše postupke, halali mi što nisam puno puta bio dobar prema tebi. Samo još nešto, majko moja: nemoj da te tuga uhvati ako čuješ da je tvoj sin možda ubio nekog tzv. muslimana koji je radio za Amerikance, branio američku ambasadu. Onaj koji stane sa nevjernicima boreći se i braneći njih, i boreći se protiv islama, on je nevjernik.“

Iako je Tužilaštvo tražilo maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, zadovoljni su presudom.

„Tužiteljstvo BiH zadovoljno je osuđujućom presudom u predmetu Jašarević, zadovoljni smo što je potvrđena kvalifikacija Tužiteljstva BiH, presuda je osuđujuća, kazna je blizu gornjeg maksimuma, mada bi bili još zadovoljniji da je u ovom predmetu izrečena maksimalna kazna“, rekao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Jašareviću će u kaznu zatvora biti uračunate i dvije godine koje je proveo u pritvoru.
XS
SM
MD
LG