Dostupni linkovi

Tužilac BiH traži pritvor za 10 lica oslobođenih kazne za ratni zločin



Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za 10 osoba, kojima je nakon odluke Ustavnog suda BiH, Sud BiH, prekinuo izdržavanje kazni.

Određivanje mjere pritvora zatraženo je zbog opasnosti od bjekstva i skrivanja osoba kojima je pravomoćno dokazana krivnja, te zbog uznemirenosti populacije žrtava, povratnika i građana BiH, jer se na slobodi nalaze osobe kojima je dokazana krivnja, između ostalog, i za kazneno djelo genocida, i za učešće u masovnim egzekucijama, sa više od 1000 ubijenih žrtava.

Zabrinutost zbog odluka o puštanju sa izdržavanja kazne pravomoćno osuđenih osoba, izrazila je i međunarodna zajednica kao i tužiteljstvo Haškog tribunala.

Tužilaštvo BiH nezadovoljno je odlukom Ustavnog suda, kojom je tužilaštvo dovedeno u nemogućnost efikasnog krivičnog gonjenja počinilaca ratnih zločina.

Navedena situacija negativno će se odraziti na dinamiku procesuiranja predmeta ratnih zločina, jer će se tužioci opteretiti radom na navedenim predmetima.
XS
SM
MD
LG