Dostupni linkovi

Još jedna aktivistkinja Grinpisa oslobođena uz kauciju



Ruski sud danas je uz kauciju oslobodio još jednu aktivistkinju međunarodne ekološke organizacije Grinpis, koja je bila među 30 stranaca uhapšenih zbog protestne akcije septembra ove godine kod ruske naftne platforme u Arktiku.

Ovom odlukom ukupno je 13 od 30 uhapšenih aktivista oslobođeno uz kauciju, dok je jednom, Australijancu Kolinu Raselu, produžen pritvor još tri meseca.

Trideset aktivista Grinpisa prebačeno je u Sankt Peterburg iz Murmanska, gde su pritvoreni u septembru pošto je njihov brod "Arktik sanrajz" (Arctic Sunrise) zaustavljen u Barencovom moru prilikom protestne akcije.

Ruski sudovi u ponedeljak su počeli pojedinačno razmatranje njihovog pritvora, koji im je prvobitno izrečen na dva meseca, te ističe 24. novembra.

Nevladina organizacija Grinpis, koja je najavila da će platiti sve kaucije, istakla je da ovim slučaj nije rešen jer se ne zna kakvi će uslovi biti propisani uslovno oslobođenim aktivistima, da li će biti u kućnom pritvoru ili će imati pravo da se slobodno kreću.
XS
SM
MD
LG