Dostupni linkovi

Tojotin auto na vodonik u prodaji od 2015. godine



Japanski proizvođač vozila Tojota najavio je danas da će u sklopu prelaska na "zelenu" proizvodnju, koja manje zagađuje okolinu i manje troši resurse, do 2015. početi masovnu proizvodnju automobila na vodonik.

Tojotin direktor za gorive ćelije Satoši Ogiso istakao je da to neće biti auto na lizing, kojim se voze zvaničnici i slavne ličnosti, već auto "za svaki dan za obične ljude".

Međutim, Tojotin model će imati oštru konkurenciju. Južnokorejski Hjundai ranije ovog meseca objavio je da će sledeće godine početi da prodaje model "tuson" (Tucson) koji pokreću gorive ćelije, što će, ako se planovi ostvare, biti prvi izlazak u masovnu prodaju kola sa tom tehnologijom.

Honda, treći po veličini japanski proizvođač automobila, koja od 2005. godine daje na lizing kola na gorive ćelije, najavila je novi sistem u toj tehnologiji koji će predstavljati značajno unapređenje.

Svi vodeći proizvođači automobila, uključujući Dženeral motors i Dajmler, decenijama rade na automobilima koji kao gorivo koriste vodonik. Međutim, do nedavno su izgledi da se ta kola nađu na ulicama bili veoma mali.

Skeptici kažu da će pumpe sa vodonikom biti još skuplje od onih za električne automobile, kao i da će biti potrebni novi i bezbedniji načini za proizvodnju, skladištenje i prevoz vodonika.

Skeptični su i u Nisanu, takođe japanskom proizvođaču, ali koji je skloniji električnim vozilima.

Kao prednosti vozila na gorive ćelije japanski stručnjak za automobile Koićiro Imoto navodi da se pune mnogo brže, kao obični automobili benzinom, i da mogu da pređu više kilometara bez punjenja nego električni.
XS
SM
MD
LG