Dostupni linkovi

Oland: Iran da dokaže da se odrekao nuklearnog oružja


Francuska će nastaviti da insistira da se na Iran vrši pritisak dok god ne bude bilo sigurno da je ta zemlja odustala od proizvodnje nuklearnog oružja, izjavio je u nedelju u Izraelu francuski predsednik Fransoa Oland.

"Dok god ne budemo bili sigurni da je Iran odustao od nuklearnog oružja, ostaćemo pri svojim zahtevima i sankcijama (protiv Irana)", rekao je Oland na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, po dolasku u trodnevnu posetu Izraelu.

On je kazao da je Francuska zauzela stav o iranskom nuklearnom programu imajući u vidu ne samo poziciju Izreala, nego zato što veruje da se to pitanje tiče celog sveta.

Olanda su na aerodromu sačekali izraelski predsednik i premijer Šimon Peres i Benjamin Netanjahu. Netanjahu je ponovio da će u slučaju da Iran proizvede nuklearno oružje u opasnosti biti ne samo Izrael i zemlje u regionu, nego i "Francuska, Evropa i ceo svet".

Pregovori pet članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija) i Nemačke sa Iranom treba da se nastave 20. novembra u Ženevi. Oni predstavljaju jedan od pokušaja da se nađe izlaz iz desetogodišnjeg spora o iranskom programu, navode agencije. Zapad sumnja da je cilj spornog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što Iran odlučno odbija.
XS
SM
MD
LG