Dostupni linkovi

Na Cetinju svečana sjednica



Svečana sjednica povodom obilježavanja Dana parlamentarizma u Crnoj Gori i 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša biće održana danas na Cetinju.

Najavljeno je da će govoriti u Kraljevskom pozorištu Zetski dom održati predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

Dan parlamentarizma u Crnoj Gori obilježava se 31. oktobra, na dan kada je 1906. godine na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština u Crnoj Gori.

"Uz 107. godišnjicu može se konstatovati da parlament predstavlja dom građana u kome se izražava glas i volja naroda i donose odluke koje počivaju na najvišim vrijednostima društva, uz afirmaciju dijaloga i tolerancije", kaže se u saopštenju.

Skupština Crne Gore je ključna politička institucija, koja, kako se ocjenjuje, u kontinuitetu unaprjeđuje svoju poziciju, ne samo u crnogorskom društvu, već i na međunarodnom planu.

"O tome svjedoče ocjene i u posljednjem izvještaju Evropske komisije, u kojem je posebno pozitivno ocijenjeno jačanje zakonodavnog i nadzornog mehanizma, kao i osnaživanje administrativnih i stručnih kapaciteta", kaže se u saopštenju.

Vlada je ranije predložila zakonske izmjene prema kojima bi se 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, proglasio državnim praznikom.
XS
SM
MD
LG