Dostupni linkovi

Afganistan ove godine oborio rekord u proizvodnji opijuma


Polja opijuma u 2013. dosegnula su u Afganistanu rekordnu razinu, što bi moglo objasniti potrebu proizvođača da si osiguraju prihode prije potencijalne destabilizacije zemlje koja bi mogla nastati nakon povlačenja NATO-ovih snaga 2014., stoji u izvješću UN-a objavljenom u srijedu.

Tijekom 2012. površine zasađene opijumom pokrivale su 154.000 hektara zemlje, a u 2013. iznosile su 209.000 hektara, što je za 36 posto više. Prema godišnjem izvješću UN-ova Ureda za borbu protiv droga i zločina (UNODC) premašen je i neslavni rekord iz 2007.

Prema podacima afganistanskih vlasti i UN-ovih službi tijekom 2013. proizvedeno je 5500 opijuma, a u izvješću se navodi i podatak prema kojemu je proizvodnja ovog opijata mogla biti i veća da su meteorološke prilike bile bolje, osobito u južnim i zapadnim afganistanskim regijama.

Uzgajivači opijuma mogli bi, smatra UNODC, povećati proizvodnju kako bi si priskrbili veće prihode i osigurali neku imovinu s obzirom na nesigurnost koja bi u zemlji mogla zavladati iduće godine nakon povlačenja međunarodnih vojnih snaga.
XS
SM
MD
LG