Dostupni linkovi

Završne riječi odbrane u predmetu Mevlid Jašarević



Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas će, iznošenjem završnih riječi odbrane, biti nastavljeno obnovljeno suđenje Mevlidu Jašareviću, koji je prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac najavio je da će tokom iznošenja završnih riječi pokušati da negira optužnicu i navod da je riječ o krivičnom djelu terorizma. "Ostaću kod teze da je to krivično djelo `ugrožavanje osoba pod međunarodno pravnom zaštitom`. Iznijeću analizu svih dokaza, sa gledišta odbrane.

Postoje nejasnoće oko korištenja oružja policajaca, nama nije bilo dozvoljeno angažovanje vještaka policijske struke, a u optužnici se navodi odgovornost Jašarevića za Nusreta Imomovića, vođu vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči", pojasnio je Dupovac novinarima po okončanju prethodnog ročišta.

On je napomenuo da će Jašarević pred sudskim vijećem govoriti o istupanju iz vehabijske zajednice.

Na prethodnom ročištu, održanom 21. oktobra, Tužilaštvo BiH zatražilo je maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za Jašarevića, koji je optužen za teroristički napad na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine. Tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Tužilaštvo dokazalo da je Jašarević, van svake razumne sumnje, počinio krivično djelo terorizam.

Od olakšavajućih okolnosti, Tužilaštvo BiH smatra samo činjenicu da je riječ o relativno mladoj osobi, ali ne i to da je Jašarević nedavno istupio iz vehabijskog pokreta.
XS
SM
MD
LG