Dostupni linkovi

Protest u Tirani: 'Ne' uništavanju sirijskog hemijskog oružja u Albaniji


I u Prištini se protestovalo protiv toga da se u Albaniji uništi sirijsko nuklearno oružje, 12. novembar 2013.
I u Prištini se protestovalo protiv toga da se u Albaniji uništi sirijsko nuklearno oružje, 12. novembar 2013.
Autor: Mirela Milori, priredila Amra Zejneli

Patriotskim pesmama i povicima “Albanijo srce naše”, u utorak je počeo protest hiljade građana u Tirani ispred zgrade vlade u organizaciji Alijanse protiv uništenja sirijskog hemijskog oružja u Albaniji.

To međutim premijer Edi Rama nije mogao da čuje, pošto je u to vreme zajedno sa komesarom za proširenje Evropske unije, Stefanom Fuleom, bio na konferenciji za novinare povodom okončanja prvog dijaloga visokog nivoa EU i Albanije.

Upitan o mogućnosti uništavanja sirijskog hemijskog oružja u Albaniji, Rama je po prvi put svoj stav izneo u javnost.

“U sklopu kontakata, usledio je polusatni razgovor između mene i sekretara SAD-a o tom pitanju, i kažem vam da o tome odluke nema, i veće transparentnosti od ovoga ne može biti upravo zato što smo zajedno sa ostalim zemljama uključeni u unutrašnju diskusiju i nismo u uslovima da donosimo odluke”, kazao je Rama.

U međuvremenu, američki ambašador Alexandar Arvizu je u Kuksu rekao da SAD razgovara i sa ostalim državama te da nije doneta konkretna odluka gde će se uništiti oružje iz Sirije.

U međuvremenu, protesti koje je organizovala Alijansa protiv uvoza otpada su nastavljeni u blizini američke ambasade u Tirani.

Organizatori su naveli da njihovi protesti nisu antiamerički, već protiv donošenja hemijskog oružja u ovu zemlju.

Suzan Guri, aktivista ispred alijanse navodi:

“Mi nismo deo tog rata, i prema tome ne možemo biti deo rešenja; kao član NATO-a mi smo doprinosili na svoj način, ali ne želimo da se nanese šteta nad 3 miliona Albanaca ili našim susedima, zato što nemamo nikakvu vrstu podrške za razoružanje ili deminiranje koje se traži, tako da smo protiv tog oružja, a ne protiv Amerike. SAD su naš “Veliki brat”, ali uvek u saradnji sa ovim narodom”, navodi Guri.

Sledeći protesti protiv donošenja hemijskog oružja iz Sirije u Albaniji zakazani su za sredu u 14 časova na Skenderbegovom trgu.
XS
SM
MD
LG