Dostupni linkovi

Kupovna moć u Srbiji duplo manja nego u Crnoj Gori


Nedavno objavljeno istraživanje agencije GfK pokazuje da 7,2 miliona stanovnika Srbije na raspolaganju ima ukupno 22 milijarde evra, odnosno 3.032 evra po stanovniku, piše Blic.

Prema tom istraživanju, kupovna moć u Srbiji je čak 50 odsto manja nego u Crnoj Gori.

U regionu Beograda, po tom istraživanju, živi 23 odsto stanovnika Srbije koji u rukama drže gotovo 30 odsto raspoložive kupovne moći čitave zemlje. Prosek godišnje kupovne moći jednog Beograđanina iznosi 3.891 evra i 28 odsto je veći od državnog proseka.

"Na drugom mestu, takođe sa kupovnom moći iznad proseka je Vojvodina, u kojoj se ističe Južnobački okrug s Novim Sadom. Za razliku od Beograda i Novog Sada kupovna moć u Šumadiji, zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji je ispod proseka, a posebno slabu kupovnu moć imaju okruzi jugoistočne Srbije", navodi GfK.

Istraživanje sajta Makroekonomija.org pokazuje da su u poslednjih godinu dana troškovi života, a posebno hrane, od svih zemalja regiona najviše poskupeli u Srbiji za 12,9 odsto. Srbija je rekorder i u skoku cena bezalkoholnih i alkoholnih pića, duvana, kafe, nameštaja...

Među 42 zemlje koje su bile predmet istraživanja, na prvom mestu je Lihtenštajn, gde je godišnja kupovna moć po stanovniku 58.844 evra. Za njim sledi Švajcarska (36.352 evra), zatim Norveška (31.707), a među prvih deset su i ostale skandinavske zemlje. Na začelju Evrope je Moldavija koja sa 1.284 evra, navodi se.
XS
SM
MD
LG