Dostupni linkovi

Indonezija traži razjašnjenje Australije zbog špijuniranja



Australijski ambasador Greg Morijarti se jutros sastao sa zvaničnicima vlade Indonezije koji su ga pozvali da razjasni informacije iz dokumenta Edvarda Snoudena da se ambasada Australije u Džakarti koristi kao centrala za tajni program SAD za prikupljanje elektronskih podataka.

Vlada Indonezija je ocijenila da takve akcije predstavljaju "ozbiljno narušavanje diplomatskih normi i etike", pa su pozvale Grega Morijartija na sastanak sa generalnim sekretarom u indonežanskom ministarstvu spoljnih poslova Budijem Bovoleksonoom.

Ministar spoljnih poslova Indonezije Marti Natalegava je rekao danas da su tvrdnje o špijuniranju duboko zabrinjavajuće i neprihvatljive.

"Države mogu imati tehničke kapacitete za presretanje (informacija) i za aktivnosti koje se spominju, i moguće je da se informacije sakupljaju. Ali troškovi toga, u smisli povjerenja, u smislu štete koja može nastati, jeste nešto na šta se svi moramo osvrnuti", rekao je Natalegava.

Kina, Indonezija i druge zemalje jugoistočne Azije zatražile su od SAD i njenih saveznika poput Australije da razjasne medijske navode da su njihove ambasade u regionu služile kao centrale tajnog programa Vašingtona za prikupljanje elektronskih podataka.

SAD su se prethodno našle na meti međunarodnih osuda zbog tvrdnji da su špijunirale telefonske razgovore 35 stranih lidera.
XS
SM
MD
LG