Dostupni linkovi

U regionu centralne i istočne Evrope najviše štede Austrijanci i Slovaci



Više od dve trećine ljudi u CEI smatra da je štednja važna, a šampioni štednje su Austrijanci i Slovaci koji odvajaju 181, odnosno 90 evra mesečno, navedeno je u saopštenju Erste grupe koja je radila istraživanje, u povodu Svjetskog dana štednje.

U odnosu na prošlu godinu, više je gradjana koji veruju da će u budućnosti štedeti više ili približno isto, što ocekuje dve trećine ispitanika.

Gotovo svaki drugi klijent čeških banaka koristi onlajn bankarstvo bar jednom nedeljno (44 odsto), a za njima slede Slovaci i Austrijanci (32 odsto).

U Rumuniji i Srbiji nije u porastu broj gradjana koji se opredeljuju da štede novac u bankama, umesto da ga drže u kući. Tako se u Srbiji svaki drugi ispitanik koji štedi izjasnio da "stavlja novac u slamaricu, pokazalo je istraživanje Erste grupe.

Nešto više od 65 posto hrvatskih građana redovito štedi i pritom mjesečno u prosjeku izdvajaju oko 60 eura , pokazuju rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj u 2013. koje je provela agencija IMAS za potrebe Erste grupe.

Najviše štede građani u dobi između 30 i 49 godina, u prosjeku 70 eura mjesečno. Štednju važnom smatra 78 posto građana, i to neovisno o dobi, dok samo njih tri posto uopće ne vidi njezinu važnost.

Najveći broj građana, njih gotovo 60 posto, odlučuje se za klasičnu štednju. Slijede životna osiguranja, stambene štedionice, investicijski fondovi i dobrovoljna mirovinska štednja.

Građani BiH u bankama drže čak 4,1 milijardu eura što je najveći iznos novčanih depozita koji je zabilježen od rata.

Unatoč jako nepovoljnim ekonomskim uvjetima depoziti su, u odnosu na decembar 2012. godine, porasli za 225 miliona eura ili 5,7 posto, a u usporedbi sa stanjem na kraju septembra prošle godine porasli su za 358 miliona eura, odnosno 9,4 posto.
XS
SM
MD
LG