Dostupni linkovi

Izlazi knjiga o Brejvikovoj majci



Norveška izdavačka kuća "Aschehoug" saopštila je da će već danas, ranije nego što je planirano, objaviti knjigu o majci masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika. Novi datum objavljivanja knjige saopšten je pošto su advokati Venhe Brejvik rekli da će se žaliti i pokušati da spreče da sporna knjiga dospe u javnost.

Venhe Brejvik optužila je autorku - norvešku novinarku Marit Kristijansen - da joj je knjigu pogrešno predstavila i navodno povukla saglasnost za njeno objavljivanje, pre nego što je umrla 22. marta. Brejvikova majka navodno je rekla da ima osećaj da je u knjizi predstavljena u negativnom svetlu i optužila Kristijansen da je "izdala njihovo prijateljstvo". Vanhe Brejvik trebalo je da svedoči da sudjenju svom sinu, ali je od toga u poslednjem trenutku odustala.

Njen sin, Anders Brejvik, osudjen je na 21 godinu zatvora, zbog ubistva 77 ljudi, većinom tinejdžera, u Oslu i na ostrvu Utoja, 22. jula 2011. godine.

Izdavačka kuća "Asćehoug" najpre je saopštila da će knjigu objaviti 15. novembra, ali je advokat Venhce Brejvik Hans Marius Grasvold, najavio da će tražiti privremenu zabranu objavljivanja, preneo je Frans pres.
XS
SM
MD
LG