Dostupni linkovi

Barozo: Porast nacionalizma u EU



Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio je na porast nacionalizma, ksenofobije i rasizma uoči izbora za Evropski parlament sledeće godine.

Barozo je u intervjuu Rojtersu istakao da kriza i porast stope nezaposlenosti predstavljaju šansu za jačanje podrške populističkim snagama, ističući da zabrinutost izaziva "diskurs koji podstiče negativne vrednosti, poput nacionalizma, protekcionizma i ksenofobije".

"Ne smemo zaboraviti da smo u Evropi, pre ne tako mnogo decenija, imali veoma zabrinjavajući porast ksenofobije, rasizma i netolerancije. Stoga smatram da bi svi koji poštuju evropske principe trebalo da budu zabrinuti zbog tih pokreta", rekao je Barozo, ne imenujući koji su to pokreti ili partije.

Na izborima za Evropski parlament, koji će biti održani u maju, glasači u svih 28 zemalja članica EU izabraće 760 poslanika.

Rezultati nedavno sprovedenih anketa pokazuju da će kandidati krajnje levice i desnice dobiti značajnu podršku, nakon trogodišnje finansijske krize, slabog privrednog rasta i povećanja stope nezaposlenosti.

Ankete, između ostalog, pokazuju da bi desničarske partije koje se energično protive imigraciji mogle da ostvare dobar rezultat u nekoliko zemalja, uključujući Britaniju, Francusku i Finsku.
XS
SM
MD
LG