Dostupni linkovi

Porasla industrijska proizvodnja Japana



Industrijska proizvodnja Japana je septembra porasla za 1,5 odsto u odnosu na avgust, a veća proizvodnja vozila i elektronskih komponenti je nov znak oporavka treće po veličini svetske ekonomije koja polako hvata zalet.

Ministarstvo privrede, trgovine i industrije saopštilo je danas da proizvođači procenjuju da je proizvodnja oktobra porasla za 4,7 odsto, ali da će opasti novembra.

Privreda je porasla za 3,8 odsto od aprilu do kraja juna, jačajući poverenje u oporavak rasta i utirući put za odluku premijera Šinzoa Abea da odobri povećanje poreza na promet aprila iduće godine, mada će to pogoditi potražnju potrošača i ponovo smanjiti privredni rast.

Japanski izvoz nije se oporavio: trgovinski deficit je septembra porastao na 932 milijarde jena (9,5 milijardi dolara) što je novi mesečni rekord. Troškovi uvoza hrane i drugog su premašili rast vrednosti izvoza.

Oporavak domaće potrošačke tražnje je tako ključan za ekonomsku strategiju premijera Abea koji se zalaže za agresivno ublažavanje monetarne politike, dok tek slede reforme koje treba da podupru sada opadajuću industrijsku konkurentnost Japana.
XS
SM
MD
LG