Dostupni linkovi

Zametica: Karadžić nije kontrolisao vojsku, ni policiju



U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, svedok odbrane Džon (John) Zametica izjavio je danas da Karadžić tokom rata u BiH nije kontrolisao vojsku, ni policiju Republike Srpske.

Zametica koji je 1993-95. bio Karadžićev savetnik, opisao ga je stoga kao "slabog predsednika" RS, pod čijom kontrolom nisu bile ni vlada RS, ni opštine.

"Vi ste bili slab predsednik čija vlast nije dosezala daleko. Drugi faktori su bili moćniji, vojska na primer... koja vam se često nije povinovala... Verovao sam da vi niste imali kontrolu ni nad policijom... članovima Skupštine... vašom sopstvenom ženom i kćerkom. Imali ste veoma malo kontrole nad tim haosom zvanim RS”,
ocenio je Zametica.

Optužnica Karadžića (68) pored ostalog tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida. Progon su, po optužnici, sprovele vojska, policija, paravojne formacije i lokalne vlasti.

Napominjući da je po ocu Musliman i da mu je pravo ime Omer, Zametica je kazao je da ga Karadžićeva kćerka Sonja i supruga Ljiljana "nisu volele zbog muslimanskog porekla", kao i "neki u vojsci", ali da Karadžić nije imao takve predrasude.

Karadžić, po svedoku, "nije imao svoje ljude" ni u Vladi RS, dok "gospodari života i smrti" u opštinama ne samo što "nisu primali naređenja" od predsednika RS, nego su i "delovali protiv njega".

Nazivajući Miloševića "najvećim neprijateljem bosanskih Srba", svedok je "apsurdnom" nazvao i tvrdnju da je Karadžić bio "produžena ruka Miloševića".

Rekao je da je Milošević nastojao da politički, a čak i fizički, ukloni Karadžića.

"Vodili smo defanzivan i pravedan rat, i nemamo čega da se stidimo, osim jedne epizode, a to je Srebrenica", tvrdio je Zametica.

Tužiteljka Kerolin Edžerton (Caroline Edgerton) upitala je na početku unakrsnog ispitivanja Zameticu da li i on, poput drugog Karadžićevog ratnog savetnika i svedoka odbrane Gordana Milinića, smatra da je zločin u Srebrenici "mit" i "velika farsa".

Zametica je to negirao, izjavljujući da "ne zna ko je naredio i počinio zločin u Srebrenici" koji je bio "loša usluga" RS.
XS
SM
MD
LG