Dostupni linkovi

Londonska berza pokreće islamski berzanski indeks



Britanski premijer Dejvid Kameron na Londonskoj berzi danas pokreće Islamski berzanski indeks u okviru nastojanja Velike Britanije da više učestvuje na rastućem tržištu islamskih finansija.

U govoru koji je unapred podeljen novinarima, Kemeron će danas reći da je London "najveći centar islamskih finansija izvan islamskog sveta", ali da Velika Britanija ima ambiciju da bude još značajnija na tom prosperitetnom tržištu.

Tržište islamskih investicija drastično je povećano od 2006. godine, a očekuje se da će sledeće godine dostići 2.000 milijardi dolara. Malezijska prestonica Kuala Lumpur smatra se centrom finansija islamskog sveta.

Islamske finansije se povinavaju šerijatskom zakonu koji zabranjuje naplatu kamata i zahteva da sporazumi budu zasnovani na opipljivoj imovini - špekulantsko poslovanje i ugovori za buduće doznake su zabranjeni.

Iako male u poređenju sa svetskim finansijama, očekuje se da će islamske finansije privlačiti pobožne muslimane iz bankarskog sveta ili investitore iz zemalja Persijskog zaliva koji raspolažu naftnim prihodima.

Islamski indeks berze u Londonu pratiće kretanja u investicijama koje se povinavaju šerijatskom zakonu. Očekuje se da će Velika Britanija sledeće godine izdati i islamske obveznice, čime će biti prva zemlja izvan muslimankog sveta koja će uraditi tako nešto.
XS
SM
MD
LG