Dostupni linkovi

Medvedev: Rusija će tražiti da Ukrajina unapred plaća gas



Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas da će Rusija tražiti od Ukrajine da počne unapred da plaća za gas, ako ta zemlja ne reši problem s ogromnim dugom.

Agencija Asošiejtid pres ocenjuje da je izjava ruskog premijera poslednji u nizu pokušaja da se izvrši pritisak na Ukrajinu koja se nada da će sledećeg meseca s Evropskom unijom potpisati sporazum o pridruživanju, što će pored trgovinskih osnažiti i političke veze.

Moskva međutim želi da vidi Ukrajinu u njenoj carinskoj uniji s Belorusijom i Kazahstanom i upozorava Kijev da će poslovni odnosi dve zemlje biti otežani ako Ukrajina potpiše sporazum s EU.

Medvedevljeva današnja izjava usledila je pošto je direktor Gasproma Aleksaj Miler rekao da je Gasprom već produžio rok za isplatu duga ukrajinskoj državnoj kompaniji za avgustovsku isporuku gasa od 882 miliona dolara do 1. oktobra.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je za Itar-Taš da Gaspromovo upozorenje Ukrajini ne treba dovoditi u vezu s nastojanjima Kijeva da se približi EU i da "dug za gas nije političko pitanje".
XS
SM
MD
LG